De Meelfabriek Leiden en Watertoren Bollenstreek winnen Rijnlandse Architectuur Prijs 2023

De Meelfabriek heeft de Rijnlandse Architectuur Prijs 2023 gewonnen. De publieksprijs ging naar de Watertoren Bollenstreek in Hillegom. De winnaars werden onlangs tijdens een feestelijke uitreiking onder grote belangstelling van publiek bekend gemaakt in Biopartner 5.

Juryprijs
De Noordwijkse architect Bart Akkerhuis – al jaren woonachtig in Parijs waar hij zijn bureau Studio Akkerhuis heeft – nam de juryprijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Ton Venhoeven. ‘Het is een unicum om een project in ontwikkeling de Rijnlandse Architectuur Prijs te gunnen’, aldus Venhoeven, ‘maar deze tijd vraagt om architectuurprojecten die in bezieling, integraliteit, vakmanschap, lef en innovatie inspiratie én sturing bieden aan de grote veranderopgaven waar we voor staan. De Meelfabriek biedt dat en is bovendien herkenbaar en vandaag al bloedstollend mooi’.

Opmerkelijk is dat jury geen keuze maakt tussen de twee projecten van de Meelfabriek die op de shortlist stonden: Singeltoren en Molengebouw-Riffellokaal. De Rijnlandse Architectuur Prijs werd toegekend aan de volledige ontwikkeling van de Meelfabriek, inclusief ontwerp en uitvoering, inclusief alles wat eerder gerealiseerd werd, inclusief alles wat nog in aanbouw is. De prijs gaat daarmee ook naar het team van de betrokken architecten en adviseurs, opdrachtgevers en bouwers.

Publieksfavoriet
De publieksprijs viel in Hillegom: de meeste stemmen gingen naar Watertoren Bollenstreek van architect Lars Bouwman. Deze monumentale watertoren heeft een nieuwe bestemming gekregen en blijft op die manier een aantrekkelijk landmark voor de bollenstreek. De manier waarop architect en opdrachtgever op praktische wijze en met veel bevlogenheid de SDG’s toepassen, bestempelt de jury als voorbeeldig.

RAP Leiden meldt dat het een spannende strijd is geweest tussen de uiteindelijke winnaar en een andere publiekslieveling: De Visserijschool in Katwijk van HVE Architecten. Bijna 2600 mensen brachten hun stem uit voor deze editie van de Rijnlandse Architectuur Prijs.

Waardering voor The Float, Stadhuis en ir. G. Tjalmaweg
Extra waardering werd door de jury uitgesproken voor The Float, het Leidse Stadhuis en de ir. G. Tjalmaweg.  The Float beoordeelt de jury als voorbeeldstellend in de zoektocht naar een nieuwe, slimme en schonere, bouwcultuur. De renovatie van het Stadhuis (en de wonderschone trap) blinkt volgens de jury uit in vakmanschap. Bijzonder te spreken is de jury over de integrale aanpak van de ir. G. Tjalmaweg met veel aandacht voor de natuur en inpassing van erfgoed, maar is ook over de enorme schaal waarop beton is bespaard. Innovatief, hoopgevend en integraal.

Rijnlandse Architectuur Prijs
De Rijnlandse Architectuur Prijs RAP071 wordt georganiseerd door RAP Leiden en is ingesteld om spraakmakende architectuur in regio Rijnland te belonen en stimuleren.  De prijs wordt om het jaar toegekend en bestaat uit een publieksprijs en juryprijs.

De vakjury van editie 2023 bestond uit Ton Venhoeven (architect en stedenbouwkundige VenhoevenCS), Annemarie Jol (directeur ontwikkeling AM gebiedsontwikkeling), Dirk van Peijpe (stedenbouwkundige De Urbanisten), Renske van der Stoep (architect Roffaa), Jan Nauta (architect Studio Nauta) met Esther Geradts als secretaris. Voor editie 2023 namen 8 gemeenten deel: Hillegom, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Katwijk, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar.

Het juryrapport is hier terug te lezen.

Bron: RAP + Meelfabriek Leiden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *