Noordwijk heeft eigen zonnepark

Noordwijk heeft een eigen zonnepark. Het werd eind augustus in gebruik genomen. De komende 25 jaar wordt 2000 megawatt per jaar aan zonnestroom opgewekt. Daarmee kunnen zo’n 700 huishoudens voorzien in hun elektriciteitsbehoefte.

Een eigen initiatief

Het gaat om een eigen initiatief. Oldrik Verloop is het gezicht van de groep betrokken inwoners erachter. Het was voor hen niet mogelijk om op de daken van hun huizen zonnepanelen te plaatsen, vanwege het monumentale karakter ervan. Toch wilden ze verduurzamen en bijdragen aan een emissieloze energievoorziening.

Grasland

Gelukkig was daar nog een stuk grasland. Alle ruimte om daar iets te doen en bij te dragen aan de energietransitie. De gemeenteraad was erg enthousiast over hun plan. Na een lange aanlooptijd is het zonnepark af en kon de stekker erin.

Wat is er precies aangelegd?

  • staande zonnepanelen op een perceel van ongeveer 2 hectare
  • goed voor een kwart eeuw duurzame emissieloze energie voor 700 huishoudens
  • een nette inpassing in het landschap met,
  • extra bloemrijk grasland, een bijenhotel en een versterkte natuuroever,
  • met panelen die een schaduwplek vormen voor de schapen, die voortaan het hele jaar buiten kunnen zijn
  • op een stuk grond dat is ingeklemd tussen een weg en een bosrand
  • met een betekenisvolle bijdrage aan de energietransitie: de overstap naar een samenleving waar we duurzaam opgewekte energie gebruiken.

Bewogen geschiedenis

Wethouder Alkemade van de gemeente Noordwijk keek terug op de geschiedenis van het project. De gemeente vond het een prima plan. De Provincie Zuid-Holland niet en gaf aan geen toestemming voor de aanleg van het zonnepark. De gemeente bleef ook toen het plan steunen. De wethouder bracht de gang naar de rechter in herinnering om groen licht te krijgen voor het project.

Samen maken we Noordwijk duurzamer

De wethouder zei: “We verwelkomen initiatieven uit de samenleving. De stap naar een fossielvrije energievoorziening is noodzakelijk. Zonnestroom is één van de mogelijkheden. Of je ze nu op je dak legt of op een stuk grond zet. Ons commitment hieraan staat als een huis. Samen maken we Noordwijk emissieloos en leveren we onze bijdrage.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *