La Gro Geelkerken – denk vooruit

‘Als het proces niet soepel verloopt, dan wordt de toekomst ook niet gemakkelijk’

Pieter van den Oord is een van de vennoten van La Gro Geelkerken Advocaten (LGGA) op de afdeling Ondernemingsrecht en Fusies & Overnames waar ze jaarlijks tientallen keren bedrijfsoverdrachten afronden. ‘Wij zijn vooral actief voor de wat grotere MKB bedrijven tot € 100 miljoen omzet. En omdat de meeste MKB bedrijven familiebedrijven zijn, hebben wij daar veel ervaring mee. Wij helpen hen er graag tijdig aan herinneren om in ieder geval na te denken over de onvermijdelijke overdracht.’

‘Bij overdrachten binnen de familie zijn de onderhandelingen meestal korter dan wanneer een bedrijf naar een derde gaat. Overnemende, voortzettende familieleden zijn tenslotte vaak nauw betrokken bij het bedrijf. En ze zijn onderling goed op de hoogte van de bedoelingen van de oude en de nieuwe generatie. Maar de afhandeling kan daardoor juist weer meer tijd in beslag nemen. Alles dat er wordt afgesproken kan effect hebben op de relaties in de familie en sommige bedoelingen kunnen praktisch onwenselijk zijn.’ Hét algemene uitgangspunt van LGGA is daarom hoe dan ook te zorgen voor ervaren begeleiding. ‘Wij hebben vaak al een langdurige relatie met onze cliënten, kunnen vanuit die vertrouwenspositie het onderwerp ter sprake brengen en als sparringspartner mee vooruit denken.’

De speelruimte voor de nieuwe generatie werd onderdeel van plannen

Overdragende generaties willen graag niets liever dan dat het bedrijf – het levenswerk – aan kinderen wordt overgedragen. ‘Daarbij helpen wij ze wel nadenken over de gevolgen van hun keuzes. Een kweker met drie kinderen, bijvoorbeeld, had moeite met loslaten en overwoog overdracht aan zijn kinderen in combinatie met een samenwerkingsverband met een ander bedrijf. Wij hebben dat proces begeleid en hen telkens voorzien van adviezen over de beste manieren om de bedrijfsstructuur daarvoor in te richten.’ Uiteindelijk gaf de toekomstige speelruimte voor de kinderen de doorslag. ‘De overdracht ging door, het samenwerkingsverband niet.’

Continuïteit of prijs?

‘Familiebedrijven van de ene op de andere generatie overdragen gaat meer om de continuïteit, dan om de prijs.’ Daarom is het proces zo belangrijk: ‘Iedereen moet na afronding van de transactie nog met elkaar vooruit kunnen binnen de familie. Ook dat is een reden om tijdig te beginnen, want dan kun je het rustig en in kleine stapjes voorbereiden. Dat is altijd de moeite waard wanneer continuïteit van je bedrijf én de familiebanden belangrijk voor je zijn.’

Als er geen mogelijkheden zijn een bedrijf binnen de familie te houden, dan zou je je iets minder zorgen hoeven maken over verjaardagen, maar dat brengt weer andere aandachtspunten met zich mee. ‘Wij zien een geleidelijke groei van het aantal transacties met private equity-partijen. Die kunnen een hogere prijs bieden, maar daar staat tegenover dat ze zakelijker in het proces staan. De warme band met het bedrijf zal eerder verdwijnen.’

Zorg dat de deal soepel tot stand komt

Met het oog strak op het proces willen de advocaten van LGGA ervoor zorgen dat een deal zo soepel mogelijk tot stand komt. ‘Wij hebben de expertise in huis om de juridische finesses snel en duidelijk in kaart te brengen. Zo willen wij het proces zo soepel mogelijk laten verlopen. Want als het proces ongemakkelijk verloopt, zal de toekomst ook niet gemakkelijk zijn.’

Wat is allemaal van invloed op de overdracht?

‘Er spelen niet alleen fiscale overwegingen. Als je bedrijf groot genoeg is, moet je in verband met de wijziging in zeggenschap onder omstandigheden een melding doen bij de ACM in het kader van Mededingingsrecht. En bij grotere familiebedrijven met een ondernemingsraad, is sprake van een adviesrecht van de OR bij overdracht naar een volgende generatie. Vergeet ten slotte de rest van de familie niet. Is een overdracht ‘at arms length’ en krijgt eenieder waar hij/zij recht op heeft?’

La Gro Geelkerken

LGGA is een ondernemend, origineel en optimistisch full-service advocatenkantoor met kantoren in Den Haag, Leiden en Alphen aan den Rijn. Met 62 advocaten verlenen wij onze cliënten hoogwaardige, praktische en daadkrachtige juridische adviezen op vrijwel alle rechtsgebieden.  U vindt in ons een partner die uw organisatie toekomstbestendig maakt. We denken niet alleen mee, we kijken naar mogelijk-heden en denken vooruit. 

Wij verwelkomen u graag voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij ons op kantoor.

La Gro Geelkerken Advocaten
Prins Bernhardlaan 35
Alphen aan den Rijn
0172 503 250 
[email protected]
www.lgga.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *