Nieuwe vennoot bij Van Wezel Rijnsburg

“De vijver waarin we vissen is enorm groot”

Met een nieuwe partner, Martijn van Rijn, gaat Van Wezel uit Rijnsburg zijn 46ste levensjaar in. Sinds 1 januari 2022 bestaat het directieteam uit Arie Balkenende, Willem Vriend, Wilbert Star en nu dus ook Martijn van Rijn, die medio 2018 bij Van Wezel in dienst trad. Naar aanleiding hiervan een interview met de nieuwe vennoot en diens collega Wilbert Star. 

Het vraaggesprek met Martijn van Rijn en Wilbert Star wordt voorafgegaan door een fotosessie buiten voor de vernieuwde gevel van het markante pand. Voor het oog van de camera steken de vier vennoten over bij het zebrapad op de hoek van de Oegstgeesterweg, zoals in augustus 1969 de vier leden van The Beatles deden op Abbey Road in Londen. Deze sessie gebeurt op een winderige en kille donderdagochtend in februari. De warmte van de sfeervolle vergaderkamer na de sessie in het ook binnen geheel gerestylede pand voelt dan ook weldadig aan. Terwijl er koffie en saucijzenbroodjes worden geserveerd, nemen de beide vennoten ruim de tijd om hun verhaal te doen.

Hard werken

“Martijn heeft twaalf jaar bij BDO Accountants gewerkt, waar ook mijn broer werkte”, trapt Wilbert Star af. “Van hem kreeg ik toen al de tip dat als we iemand zochten voor de controlepraktijk, Martijn daarvoor misschien geschikt zou zijn.” Toen dat een paar jaar later inderdaad nodig bleek, werd Martijn van Rijn gevraagd om bij Van Wezel te komen werken op de audit-afdeling. 

Wilbert: “Dat we voor Martijn kozen, had onder andere te maken met het feit dat hij uit Katwijk komt. Onze klanten en medewerkers komen voornamelijk uit de Duin- en Bollenstreek. In hun DNA zitten de eigenschappen aanpakken en hard werken. Iemand die uit deze regio komt, matcht dus goed met onze klanten én past goed in de cultuur van ons kantoor, waar eigen verantwoordelijkheid en vrijheid kernbegrippen zijn. Bij ons zijn er geen strakke kaders. Je werkt zelfstandig en we gaan ervan uit dat als er iets is, je zelf aan de bel trekt.” 

Martijn: “Bij grotere kantoren zijn er meer vaste structuren en is er een strengere hiërarchie. Hier bij Van Wezel moet je het zelf doen. Je wordt niet bij de hand genomen maar je kunt je vragen altijd kwijt. Er zijn duidelijke regels maar je kunt zelf de ruimte pakken die er is en de dingen doen waar je goed in bent, ieder op zijn of haar eigen niveau.”

Controleplichtig

Martijn van Rijn is bij Van Wezel verantwoordelijk voor de controle van de jaarrekeningen. Op dat gebied is de afgelopen jaren veel veranderd als gevolg van strengere regels die de Autoriteit Financiële Markten heeft uitgevaardigd naar aanleiding van misstanden in de financiële sector. Omdat een substantieel deel van de mkb-klanten van het Rijnsburgse accountantskantoor controleplichtig is, is dat een uitdagende taak, ook omdat de hoeveelheid grotere mkb-klanten groeit bij Van Wezel. Daarom was uitbreiding nodig op de auditafdeling, waar Martijn ging werken toen hij in de zomer van 2018 aantrad. Daarna ging het snel. Een jaar later werd hij directeur audit en begin dit jaar trad hij toe als partner en lid van het directieteam met als uitdaging om verder te groeien. 

“De vijver met controleplichtige klanten – met een omzet van meer dan 12 miljoen euro en vijftig of meer medewerkers – is enorm groot en daarom ligt daar de focus op”, leggen Martijn en Wilbert uit. “We komen steeds nadrukkelijker in beeld bij grotere bedrijven en daar liggen dus kansen om te groeien. Daar spelen we op in, onder meer door specialisten aan te nemen. We hebben nu tussen de 75 en 80 mensen. Die proberen we vast te houden en tegelijkertijd nieuwe mensen binnen te krijgen. In zijn algemeenheid is mensen krijgen lastig maar het lukt, mede dankzij ons uitgebreide netwerk.”

Wilbert: “Tegelijkertijd houden we onze bestaande klanten vast door verdergaande automatisering, procesoptimalisatie en een snel antwoord op vragen. We hebben in de afgelopen jaren een goede relatie opgebouwd met onze klanten, die daardoor reclame maken voor ons. Hierdoor is ons kantoor gegroeid, niet alleen in de controlepraktijk maar in het verlengde hiervan ook op andere terreinen, bijvoorbeeld op het gebied van fiscaal advies, financiering, financiële planning en salarisadministratie. We hebben alle ingrediënten in huis om een goed advies te geven.” 

Waar zit de crux?

“We willen samenwerken met mooie en ambitieuze klanten die net als wij vooruit willen en willen veranderen”, gaan Wilbert en Martijn enthousiast verder. “Aan de hand van de cijfers weten we waar de crux zit. We zien waar in een bedrijf wordt verdiend en waar niet. Dat bespreken we met de klant en leggen we op een duidelijke manier vast in onder meer managementrapportages. We zeggen vervolgens niet: hier zijn de cijfers en succes ermee. We willen onze klanten echt verder helpen. We leveren een blauwdruk waardoor het bedrijf beter kan renderen. Zo bieden we echt meerwaarde en leggen we het fundament voor succes.”  

Het huis moet op orde zijn, vatten Wilbert en Martijn samen. Dat laatste heeft Van Wezel ook letterlijk in praktijk gebracht door recentelijk zowel de binnenkant als de buitenkant van het pand aan de Oegstgeesterweg te restylen. “Je moet goed overkomen. Of het netjes of slordig is, zegt al veel over een klant. Dat is het 

eerste wat je ziet als je ergens binnenkomt. Vandaar dat we ons gebouw hebben aangepakt. Ondanks dat het coronatijd is, was het goed om dit te doen. We krijgen er veel positieve reacties op.”

Vangnet

Tot slot: heeft Wilbert Star, die al sinds 1999 bij Van Wezel werkt, tips voor zijn collega-directeur Martijn van Rijn? Wilbert: “Blijf zoals je bent en stimuleer je mensen. En zorg dat je deur altijd openstaat. Toen ik hier zelf begon, ben ik er onbevangen ingegaan en heb ik gemerkt dat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken, want we hebben een goed vangnet. Daar leer je van en door fouten te herstellen kom je vooruit, als je maar eerlijk communiceert.”

Ronald Bosbaan, fiscalist

Eén van de fiscaal specialisten bij Van Wezel is Ronald Bosbaan. Na een loopbaan bij diverse advieskantoren en een sabbatical in Oostenrijk trad hij vorig jaar in dienst van Van Wezel. Voor deze fiscaal econoom en estate-planner is het een uitdaging om oplossingen te bedenken voor ingewikkelde vraagstukken op het gebied van vastgoed, herstructureringen, bedrijfsopvolging en de overdracht van vermogen naar een volgende generatie.Ronald: “Als adviseur geef je aan wat er juridisch mogelijk is en wat de fiscale consequenties daarvan zijn. Zó zou je het kunnen doen en zó kun je het beter niet doen. Samen met de klant maak je een keuze voor de route die het beste past bij de situatie en de individuele wensen van de klant. Op die manier leg je een goed fiscaaljuridisch fundament voor zowel de onderneming als voor de ondernemer en zijn gezin.” 

Joost de Wolf, consultant business intelligence

Wanneer klanten behoefte hebben aan meer dan alleen financieel advies, zijn er korte lijnen naar specialisten, bijvoorbeeld op ICT-gebied. Zo heeft het accountantskantoor een eigen automatiseerder binnen de muren: Multegra Automatisering, een vijf medewerkers tellend bedrijfsonderdeel met ICT-specialisten, onder wie Joost de Wolf, consultant business intelligence, gespecialiseerd in het opzetten van dashboards. Indien gewenst gaat hij naar de klant om de informatiebehoeftes te vertalen naar een passende oplossing op automatiseringsgebied. Het gaat bijvoorbeeld om het ontsluiten van data uit boekhoudpakketten en andere software met behulp van grafieken en interactieve tabellen.

Joost de Wolf: “Het leukste van mijn werk is dat je merkt dat klanten enthousiast worden van de nieuwe inzichten. Dankzij de informatie die we aanreiken, krijgen ze een beter inzicht in hun business en kunnen ze hun activiteiten bijsturen. Door corona deden we veel op afstand, maar het leukste is toch om bij de klant langs te gaan. Je ziet dat klanten steeds meer interesse krijgen in dit soort zaken. We zien dan ook een stijgende lijn in het aantal bedrijven dat we van dienst zijn op dit gebied.”

Van Wezel 
Oegstgeesterweg 199
2231 AT Rijnsburg
T (071) 409 21 00
E www.vanwezelacc.nl 
I [email protected] 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *