‘Autoschadeherstel is complexer en uitdagender geworden’

Peter Engels werkt al een kleine veertig jaar in het autoschadeherstelvak, onder andere als divisiedirecteur van de schadebedrijven van Het Motorhuis. In 2009 begon hij voor zichzelf en nam hij diverse autoschadebedrijven in de regio over. In al die jaren zag hij het beroep van autohersteller enorm veranderen. Een interview over de ontwikkelingen in zijn vak. 

In hoeverre is het werk van schadehersteller nog een ambacht?

“Autoschadeherstel is enorm veranderd. Lange tijd was het werk niet aantrekkelijk, maar door de sterke toename van IT in de auto is het vak interessanter, complexer en uitdagender geworden, want de auto is tegenwoordig een rijdende hi-tech computer. Tegelijkertijd is het vak van uitdeuken en spuiten nog steeds handwerk. Het vraagt om vakmanschap en kennis, hoewel ook dat werk door sterk veranderde carrosserieën anders is geworden.” 

Wat betekent dat voor de mensen?

“Dit betekent dat we hogere eisen stellen aan medewerkers, ook omdat we het herstel in één keer goed willen doen en hoge kwaliteitscijfers willen halen. Voor het werk heb je tegenwoordig mensen op mbo 4-niveau nodig. Het werk is een combinatie van intelligente handenarbeid, hoge vakmanschap en state of art techniek geworden. Medewerkers moeten continu bijgeschoold worden om hun kennis op peil te houden. Om deze reden vind ik het ook reuze belangrijk om zowel jonge als ervaren ambitieuze mensen aan te nemen; zij zijn nodig om bij te blijven en het bedrijf verder te brengen.” 

Is het lastig om aan personeel te komen?

“Ja, dat was in het verleden al zo, en nog steeds is het lastig om jonge gemotiveerde mensen te vinden. Nu niet meer omdat het werk niet aantrekkelijk is, maar omdat mensen veel meer keus in beroepen hebben. Mede hierom onderhoud ik nauwe contacten met bijvoorbeeld vmbo-scholen en ROC’s, want daar begint het. Ik geef er presentaties en laat zien dat werken in een schadebedrijf leuker is dan de hele dag achter een pc zitten. Je bent in beweging en tegelijkertijd met computers bezig, bijvoorbeeld om elektronicastoringen in auto’s uit te lezen en op te lossen. Verder onderhoud ik contacten met de Vakopleiding Carrosseriebedrijf (VOC) en met Innovam, een opleidingsinstituut voor de mobiliteitsbranche, over inhoudelijk goede opleidingen. Zo breng je het vak op een hoger niveau.”   

Hoe ben je zelf in het autoschadevak terechtgekomen?

“In 1989 begon ik als bedrijfsleider bij Het AutoSchadehuis, het schadeherstelbedrijf van Het Motorhuis. Bij Het Motorhuis heb ik met veel plezier zestien jaar gewerkt en carrière gemaakt. In 2008 besloot ik ondernemer te worden en begin 2009 raakte ik in gesprek met de familie Brouwer die in Noordwijk een prachtig autoherstelbedrijf had en de zaak wilde verkopen. Op 1 september 2009 nam ik het bedrijf over inclusief de acht mensen die er werkten.” 

Hoe ging het verder?

“In 2011 namen we een tweede autoherstelbedrijf over, ABS Autoherstel in Lisse. Als gevolg hiervan mocht ook Noordwijk zich een ABS-vestiging noemen. In 2016 kwam daar ABS Autoherstel Nieuwkoop bij, met behalve een schadeherstelbedrijf ook een vestiging van Bosch Car Service, zodat we ook onderhoud en apk-keuringen van herstelde auto’s konden aanbieden. In de jaren daarna kochten we Autoverhuur Bollenstreek. Per 1 januari van dit jaar zijn we ook eigenaar van Holland Camper Verhuur in Nieuwkoop. Zo groeit de onderneming beheerst door en kunnen we steeds meer diensten aanbieden. Het mooie van deze verschillende activiteiten is dat ze elkaar versterken!”

Tot slot: hoe ziet het bedrijf er over pakweg vijf jaar uit?

“De komende vijf jaren hopen we nog een aantal schadebedrijven te kunnen overnemen waardoor onze schadeherstelcapaciteit verdubbelt. Ook met onze activiteiten op het gebied van autoverhuur en camperverhuur zullen we sterk blijven groeien. Daardoor kunnen we ook een veelzijdiger werkpakket aanbieden. Dat is voor de medewerkers dynamischer en daardoor uitdagender. Ondertussen gaat de ontwikkeling in het schadeherstelvak gewoon door en binden we steeds meer automerken (lees: autodealers) aan onze bedrijven omdat we blijven investeren in aansprekende opleidingen en hoogwaardig equipment. Het werken in onze bedrijven moet voor onze collega’s een lust zijn en geen last.”

Hoofdkantoor:

ABS Autoherstel
Keyserswey 50
2201 CX Noordwijk 
T 071 – 362 07 05
E [email protected] 
I www.soeterwold.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *