‘Digitalisering neemt toe maar beveiligers blijven nodig’

Interview met Emill de Waal, eigenaar beveiligingsbedrijf Huschka Groep

Emill de Waal, eigenaar van beveiligingsbedrijf Huschka, is sinds 2005 werkzaam in de beveiligingsbranche, waar beveiligen op afstand meer en meer de standaard wordt, hoewel bewaken en surveilleren op locatie ook nog altijd belangrijke activiteiten zijn. Een interview. 

Hoe ben je in het beveiligingsvak terechtgekomen?
“Voordat ik in 2005 eigenaar werd van Huschka was ik rayonmanager bij het schoonmaakbedrijf Gom Schoonhouden, dochter van Facilicom. Ook toen was er al een link met beveiliging, want Facilicom is onderdeel van beveiligingsbedrijf Trigion. Mede daardoor kwam ik in contact met de toenmalige eigenaar van Huschka, die graag wilde dat ik bij hem kwam werken. Daar zag ik geen brood in, maar toen ik vervolgens het aanbod kreeg om Huschka over te nemen, ben ik er wel ingestapt. Tussen schoonmaken en beveiligen is organisatorisch gesproken niet zoveel verschil: je moet goede relaties opbouwen met je klanten en zorgen dat de kwaliteit van de dienstverlening goed is. Bovendien had ik bij Gom klanten die ook bij Huschka klant zijn: Zorg en Zekerheid, CHDR Centre for Human Drug Research en Universiteit Leiden.”

Wat doen jullie voor werk?
“We beveiligen bedrijfspanden en woningen. Dit gebeurt zowel fysiek op locatie als op afstand met behulp van camera’s. Op afstand kunnen we deuren openen, slagbomen bedienen en communiceren via een intercominstallatie. Ook doen we receptiewerk aan balies. Bij dit werk gaat het niet alleen puur om beveiligen maar ook om goed gastheerschap. Nu, tijdens de coronapandemie, zien we ook toe op handhaving van de coronaregels.” 

Hoe ziet het werk van de medewerkers er in grote lijnen uit?
“We hebben beveiligers en surveillanten in dienst maar ook centralisten die op afstand panden bewaken. Zij werken vanuit een bouwkundig en technisch zwaar beveiligd pand in Zoetermeer, ook vanwege de privacy van de videobeelden. Zodra er ergens een alarm afgaat, verifiëren we de beelden en gaan we ernaartoe of waarschuwen we de politie. Het voordeel van camerabeelden is dat je direct kunt meekijken en meteen een signalement hebt. Een surveillant doet er na een alarmmelding gemiddeld vijftien tot twintig minuten over om bij een pand te zijn, terwijl een inbreker doorgaans binnen een paar minuten zijn werk doet. Met een camera zien we meteen wat er gebeurt. Als we iemand op heterdaad betrappen, sturen we de beelden door naar de politie met Liveview.”

Is er veel veranderd bij Huschka sinds 2005?
“Toen ik Huschka in 2005 overnam, waren er 17 medewerkers en reden we met drie surveillanceauto’s. Nu, zestien jaar later, hebben we 180 medewerkers en zeventien auto’s. In de beginjaren was Leiden en omgeving ons werkgebied, nu is dat het hele Groene Hart. Er is dus wel wat gebeurd. Door ons werk te automatiseren en te digitaliseren, konden we groeien. Ook hebben we het bedrijf verder geprofessionaliseerd, onder andere door het halen van het keurmerk Beveiliging en certificaten voor ISO 9001 en EN 50518-2019, een Europese norm voor videotoezichtcentrales. Dat laatste was in juni 2021. We waren het tiende bedrijf in Nederland dat dit haalde.” 

Wat waren mijlpalen de afgelopen jaren?
“In april 2018 heb ik BBD-groep in Bodegraven overgenomen en in mei 2021 JG Beveiliging in het Westland. Daarmee hebben we onze positie in het Groene Hart versterkt en hierdoor zijn we mee-gegroeid met bestaande opdrachtgevers als Universiteit Leiden (in Den Haag), Rabobank Cluster Haaglanden en GGZ Rivierduinen.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor Huschka?
“Ik vind duurzaamheid belangrijk. Daarom is ons hele wagenpark elektrisch. We hebben bij onze vestigingen in Leiderdorp, Bodegraven en Rijswijk laadstations waarmee we snel de auto’s kunnen opladen, zodat de accu’s altijd vol zijn als de bewakers plotseling weg moeten. De actieradius is meegegroeid met ons werkgebied. Toen we in 2015 begonnen, was dat 110 kilometer, nu meer dan 300 kilometer.” 

Is het lastig om aan goed personeel te komen?
“Ja, er is krapte op de arbeidsmarkt. Daarom richten we ons op 50-plussers en studenten op hbo-scholen en universiteiten. Groot voordeel is dat we een goede relatie hebben met MBO Rijnland. Aan deze school leveren we minimaal zes stagebegeleiders voor de opleiding voor beveiliger niveau 2 en 3. Dat is een kweekvijver voor ons. Wij hebben het voordeel dat deze talenten vaak voor Huschka kiezen.”   

Hoe belangrijk zijn opleidingen?
“Goed opleiden is belangrijk, niet alleen vakinhoudelijk, maar ook op het gebied van communicatie met de klant en op automatiseringsgebied. We hebben digitale werkprocessen, digitale formulieren, klantenportals en hulpmiddelen als smartphones en apps. Het is belangrijk dat de medewerkers de manier van werken snel onder de knie krijgen. Verder geven we onze medewerkers BHV-cursussen en trainingen in het voorkomen van agressie en het opsporen van criminelen. Dit doen we in eigen beheer onder de naam Huschka Safety Services.”

Tot slot: hoe ziet het beveiligingsvak er over pakweg vijf jaar uit?
“We maken steeds meer gebruik van de techniek. Daardoor kunnen we sneller opereren en vergroten we de kans dat we inbrekers op heterdaad betrappen. Maar surveilleren met auto’s blijft nodig. Dat blijven we dus zeker doen. Camerabeelden en videotoezicht zijn ondersteunend aan het surveillancewerk. En is er ergens een inbraak dan moeten we erheen, onder andere om glaszetters en politie toegang te geven. Bovendien kun je niet voor elk incident de politie inschakelen, dus beveiligingsbedrijven blijven nodig.”

Huschka Groep
Rietschans 71 
2352 BB Leiderdorp 
T 071 402 040 01
E [email protected]  
I www.huschka.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *