Sterkste Schakel Kennemerland 2021 – Jurydag in Slot Heemstede

Kennemerland, oktober 2021. De Grande Finale van de Sterkste Schakel van Kennemerland komt steeds dichterbij. De spanning stijgt: welke ondernemer wint de Sterkste Schakel van zijn sector? Welke ondernemer maakte zoveel indruk op zijn jury dat ze hem of haar voor de Overall Prijs willen voordragen. In Slot Heemstede presenteerden de deelnemers zichzelf en hun werk aan nieuwsgierige – en kritische – juryleden. Een indruk van de dag.

T Van Dalen communicatie, Leiden F Arjan van der Zwart

Er kwamen nogal wat goodie bags voorbij. Mooie jute tasjes, flyers, pennen en lekkere chocola. Mylène Bodéwes en Teun Overwater van Gaivota Interieur brachten een flipover mee. ‘Een  moodboard om ons werk te laten zien. In ons vak is dat toch al een essentieel hulpmiddel. Bij interieurs gaat het ook om de indruk, de kleuren, stoffen en materialen waarbij men zich thuis voelt.’ Dat wordt voor een accountant of een bouwer van hoogovens toch echt moeilijker. Zij moesten het hebben van het goede verhaal. De opvallendste tastbare presentatie werd gegeven door TEKLAB. Ingenieurs die letterlijk hun klanten helpen om een idee voor een product uit te werken. Erwin van Leeuwen van TEKLAB zette een kratje op tafel met prototypes van producten waar zij aan gewerkt hebben. ‘3D prototypes van producten die eerst alleen maar als idee in het hoofd van onze klant zaten.’

Sfeer op Slot Heemstede doet wat met het jurywerk

De jury van de Sterkste Schakel bestaat uit oud-winnaars en leden van de Kring van de Sterkste Schakel. Omdat wij dit jaar in Kennemerland van start gaan helpt de jury van de Sterkste Schakel van Rijnland dat op te starten. Daarom kozen zij ervoor om de Kennemerlandse genomineerden op één dag uit te nodigen. Volgens Ralph van der Hulst van Donar Groen een beetje raar: ‘Aan de ene kant wil je het bedrijf zelf ook zien, achter de voordeur kijken. Aan de andere kant dwingt deze opzet de genomineerde heel zorgvuldig te presenteren.’ De prachtige locatie van Slot Heemstede helpt in ieder geval goed met het wekken van een ontspannen sfeer.

Valt het kwartje? Dan zie je ze opveren!

Soms zie je de jury even glazig kijken wanneer een genomineerde ondernemer zijn verhaal begint. Dan heeft een genomineerde even moeite uit zijn woorden te komen, of begint-ie juist te snel met vaktermen. Maar ze hebben vaker met het bijltje gehakt. ‘Met één gerichte opmerking kun je het verhaal al los trekken,’ volgens Leen Vonk, oud winnaar en al jaren enthousiast jurylid.

‘Onze presentatie doen wij meestal voor onze opdrachtgevers,’ zegt George van Ederen van L&D Support, ‘wij zagen aan de juryleden dat wij daarbij jargon gebruiken dat even niet overkomt. Dat draaide gelukkig snel bij en toen werd het een leuk gesprek over het mogelijke nut van ons werk voor een hele serie bedrijfstakken.’

De prachtige locatie van Slot Heemstede helpt met het wekken van een ontspannen sfeer

Er is altijd tijd te kort

De organisatie had een passend rooster opgesteld om de tientallen genomineerden hun tijd te geven zich te presenteren voor één van de vijf jurygroepen. Tussen tien uur ’s ochtends en vier uur ’s middags was er genoeg tijd om iedereen goed te kunnen spreken. ‘Maar er is altijd tijd tekort’ volgens organisator Harry de Reus, ‘want de jury wil altijd nog die ene vraag stellen en alle ondernemers vertellen graag nog even verder over hun bedrijf en hun medewerkers. Het betekende wel dat ik ze telkens uit elkaar moest trekken. Gelukkig gaan wij iedereen op 12 november weer opnieuw ontmoeten tijdens de Grande Finale in het BUKO-stadion van Telstar!’

Waar letten de juryleden nu eigenlijk op?

Aan het einde van de dag bepalen de jurygroepen hun eerste, tweede en derde keuzes. Dat lijkt er losjes aan toe te gaan, maar wanneer je even doorvraagt dan zie je de groepen bloedserieus de plussen en minnen afwegen. Jurylid Joan Ouwehand van ATS Katwijk noemt in haar groepje de criteria op: ‘Je bent niet voor niets genomineerd, dus wij kunnen er vanuit gaan dat je je zaken op orde hebt. Dan blijven er andere zaken over. Zo kijken we naar maatschappelijke betrokkenheid, de focus van de bedrijfsvoering, de kwaliteit van de presentatie en natuurlijk het enthousiasme. Doorslaggevend is de betrokkenheid met de klant en het niveau van de service. En uiteraard telt de eerste indruk ook mee. Die maken ze tenslotte maar één keer.’

KLIK HIER voor een volledig overzicht van alle genomineerden.

FINALE STERKSTE SCHAKEL VAN DE REGIO KENNEMERLAND
VRIJDAG 12 NOVEMBER
SC TELSTAR/BUKO Stadion, Velsen-Zuid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *