Negatieve rente…en nu?

“Ik zet geld op mijn rekening en moet gaan betalen aan de bank??? Echt niet! Wat kan ik hier aan doen?” Dit is één van de vragen die momenteel speelt bij onze klanten. Om terug te gaan naar het doorbelasten van de negatieve rente aan rekeninghouders moeten we terug naar het begin. 

Nederlandse banken stallen elke dag hun overschotten bij de Europese Centrale Bank (ECB). In de Eurozone is de rente al een flinke tijd negatief. Om hun geld bij de ECB te stallen, moet de bank sinds september 2019 een vergoeding betalen, 0,5%. Dit wordt nu feitelijk pas doorbelast aan u, de rekeninghouder.

Negatieve rente is een trend die al langer gaande is, maar nu voor steeds meer ondernemers (en particulieren) in zicht komt. De drempel is inmiddels bij de meeste (groot)banken al gedaald tot € 100.000. Overigens geldt dit vooralsnog per bankrekening, dus het overboeken van saldi naar verschillende banken en/of bankrekeningen is een idee. In andere landen is het belasten van negatieve rente over spaargeld overigens ook een trend. Kijk bijvoorbeeld naar Denemarken, waar al een negatieve rente op spaargeld moet worden betaald vanaf € 13.500.

Eigenlijk wil de bank dus dat u zo veel mogelijk geld leent. Dan hoeft de bank dit niet te stallen bij de ECB en geen negatieve rente te betalen. Daarnaast krijgt de bank een rentevergoeding op de lening en is er dus sprake van een rentespread, het verdienmodel van de bank.

Niet voor niets nemen de huizenprijzen met historische proporties per jaar toe, dit jaar al weer met gemiddeld 11%. Een belangrijke aanjager hiervan is niet alleen de schaarste die er is, maar is met name de historisch lage rente. 20 jaar vaste rente tegen 1,2%, het is gewoon mogelijk. 

Wie had dat een aantal jaren geleden gedacht?

Moeten we het spaargeld dan maar collectief gaan uitgeven en/of investeren, zodat we in elk geval geen negatieve rente betalen? Ja en nee. Dit verschilt natuurlijk per situatie. De huizenprijzen zijn erg hoog, waardoor het minder snel interessant is om vastgoed te kopen. Daarnaast wordt inmiddels bij 50% van de verkopen de vraagprijs (fors) overschreden. Als je een mooie deal kunt maken, dan moet je dit uiteraard niet laten. De aandelenbeurs staat op een all time high. Alternatieve beleggingen zien wij ook steeds meer, zoals ETF’s, crypto’s, etc. Deze beleggingen zijn echter (zeer) volatiel en dit moet je naar mijn mening doen met vermogen wat je zou kunnen missen.

Zit er dan niets anders op? Jawel. Je kunt natuurlijk leningen verstrekken aan personen die je kent, familie, vrienden, etc., zodat zij bijvoorbeeld toch de verbouwing kunnen doen die ze graag willen. Met dit geld zou de andere partij eventueel ook de bank kunnen aflossen, waardoor jouw verstrekte hypotheek hiervoor in de plaats komt. Jij hebt dan een vergoeding voor het verstrekken van de lening, hoeft geen negatieve rente te betalen en hebt toch zekerheid over het geld, bijvoorbeeld door het vestigen van een 2de hypothecaire inschrijving.

Uiteraard als je volledige zekerheid wilt, dan kun je het geld laten staan en gewoon de negatieve rente betalen. Dan weet je zeker dat het volgend jaar 99,5% is, wat natuurlijk ook prima is.

Bas van der Meij
Registeraccountant & Partner
ABIN Accountants en adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *