Bouwproject De Bloem is klaar

Op vrijdag 7 februari, negen jaar nadat de eerste paal de grond in ging, is het project De Bloem in Rijnsburg officieel afgerond. Een interview met de adjunct-directeuren Huibert Kralt en Wouter de Wolff over dit prestigieuze woningproject, bestaande uit 553 eengezinswoningen, appartementen en penthouses voor starters, doorstromers en senioren.

Hoe bijzonder is De Bloem voor jullie?
Huibert Kralt: “Voor mij persoonlijk is het een bijzonder project omdat mijn overgrootvader Teun Kralt van 1920 tot 1960 voorzitter was van de bloemenveiling, op exact dezelfde plek waar nu De Bloem is. In 1983 heeft De Raad het leegstaande complex gekocht. Na een periode waarin we de ruimtes verhuurden aan onder andere droogbloemenbedrijven, zijn we in 1995 begonnen met de eerste gesprekken over de herontwikkeling van het voormalige veilingterrein. In 2011 startte de bouw. Gedurende mijn hele carrière bij De Raad, inmiddels bijna dertig jaar, ben ik ermee bezig geweest.” 

Wouter de Wolff: “Toen we plandeel Egelantier bouwden, waren er maar zeven van de 115 woningen verkocht. Daar heb ik wel een paar nachten slecht van geslapen. Toch zijn we ondanks de recessie altijd doorgegaan met bouwen en ontwikkelen. Als een van de weinige bouwbedrijven in Nederland hebben we gedurende de afgelopen recessie niemand hoeven ontslaan. Om de verkoop te stimuleren hebben we de grotere appartementen die gepland stonden, gesplitst in kleinere, goedkopere appartementen, zonder overigens concessies te doen aan de kwaliteit.” 

Wat is er anders, vergeleken met andere projecten?

Wouter: “De variëteit aan woningen voor alle doelgroepen. Plus de mediterrane stijl inclusief een ondergrondse parkeergarage met 450 plekken. En dan zijn er ook nog de wellness-faciliteiten voor de bewoners van De Bloem. Ook bijzonder is dat de plandelen Calla en Bougainville een laag EPC-label, FSC-gecertificeerd hout en warmtepompen hebben plus een dak dat energie levert om het water te verwarmen. Bovendien hebben we groencertificaten gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ik ben echt enorm trots op De Bloem.”

Huibert: “Het is een uniek stedenbouwkundig concept, waarmee het aantal woningen in Rijnsburg met acht procent is toegenomen. Mede dankzij bezoeken van diverse ministers (Blok, Nijpels) kregen we landelijke bekendheid. Lef en doorzettingsvermogen zijn de kenmerken van het project. Men verklaarde ons destijds voor gek dat we een leegstaande veiling kochten en dat we zijn blijven bouwen tijdens de recessie. Mede dankzij zelf ingevoerde startersleningen, waarvan we er zo’n zestig hebben verstrekt, konden we de markt een impuls geven.”

 Tot slot: vallen jullie niet in een gat nu dit project afgerond is?
Wouter en Huibert lachend: “Er staan allerlei nieuwe grote projecten op stapel, opnieuw op veilingterreinen. Op het terrein van de voormalige groenteveiling in Leiden gaan we aan de gang met het project De Ananas met 374 huurappartementen. En op het terrein van de oude bloemenveiling in Aalsmeer starten we over vijf jaar met de bouw van 600 woningen. Ook in Nieuw-Vennep (900 woningen), Zoetermeer (850 woningen tot ongeveer 150 meter hoog) en Voorschoten (325 huizen) staan projecten gepland. En dat is nog maar een greep uit de projecten. We hoeven ons dus niet te vervelen.”

De Raad Bouw
Sandtlaan 36
2223 GG Katwijk
T 071 – 405 14 14
I [email protected]
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *