Gouda Geo-Equipment in Hillegom: “Regelmatig gaat het dak eraf hier”

“We zijn heel tevreden,” antwoordt Erik Omtzigt op de vraag hoe 2019 is verlopen voor zijn bedrijf Gouda Geo-Equipment. “Negentig procent van onze producten gaan naar klanten in het buitenland. Daardoor zijn we gelukkig niet getroffen door de stikstof- en PFAS-crisis.”

Gouda Geo-Equipment ontwikkelt en bouwt machines en hoogwaardige instrumenten voor het meten van de draagkracht van zand-, veen- en kleibodems. Het productenpakket varieert van zware vrachtwagens voorzien van rupsonderstel tot in eigen huis ontwikkelde meetinstrumenten. De producten die het Hillegomse bedrijf levert, gaan de hele wereld over. 

De voorbeelden hiervan zijn legio.
Eigenaar Erik Omtzigt somt de landen moeiteloos op. “Voor een project in Mexico, waar een compleet schiereiland wordt aangelegd, hebben we een machine ontwikkeld die nu onderweg is naar Mexico. De machine is bedoeld om de draagkracht van de opgespoten grond te meten. Wanneer de draagkracht aan een bepaald minimum voldoet, kan de grond worden overgedragen aan de aannemer. Ook in Bangladesh zijn enorme ontwikkelingen gaande. Zo wordt er in de hoofdstad Dhaka volop geïnvesteerd in de infrastructuur en dus is bodemonderzoek noodzakelijk. Genoeg uitdagingen dus ook daar.”

Mijnbouw
Ook aan de andere kant van de wereld liggen er mogelijkheden voor Gouda Geo: in Canada, met name in de mijnbouw. Omtzigt: “Bij mijnbouwactiviteiten worden grote hoeveelheden grond verplaatst voordat de ertsen gewonnen kunnen worden. Deze grond wordt zo hoog mogelijk opgeslagen en de hellingshoek van deze zogeheten tailings zijn erg kritisch. Met onze apparatuur kan de stabiliteit van hellingen worden gemeten. Hier is zeer veel aandacht voor, want er hebben zich de afgelopen tijd meerdere ernstige mijnongelukken voorgedaan door het verzakken van de grond. 

In Canada heeft een instituut vergelijkbaar met onze Rijkswaterstaat in samenwerking met een technische universiteit onze apparatuur uitgebreid getest en er goedkeuring aan gegeven. Ze waren verrast door de kwaliteit en vonden de apparatuur aanmerkelijk beter dan ze gewend waren. Dat opent nieuwe markten voor ons.”  

Brexit
Dichter bij huis, in Engeland, liggen ook interessante markten voor Gouda Geo. “We hebben in ons productenpakket een meetinstrument waarmee magnetische verstoringen in de grond worden aangetoond. Dit instrument kan worden ingezet voor het opsporen van vliegtuigbommen. Op dieptes tussen de vijf en tien meter onder de grond liggen nog steeds blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog. De sondeermachine die wij recentelijk aan een Engelse klant hebben geleverd, heeft in Birmingham bodemonderzoek gedaan en in de eerste week al drie vliegtuigbommen getraceerd. Dit heeft de klant en zijn opdrachtgever veel vertrouwen gegeven in onze apparatuur.”

Behalve op dit specialistische terrein is Engeland sowieso interessant. “Door de ophanden zijnde brexit merken we dat er daar flink wordt geïnvesteerd. Dat leidt in hoog tempo tot het bestellen van nieuwe machines voor bodemonderzoek. Ik verwacht dat Engeland in 2020 ons belangrijkste afzetland zal worden.”

Eigen land

Hoewel dus het buitenland heel belangrijk is voor het in 2003 opgerichte Gouda Geo, is het bedrijf ook in Nederland actief. “Door veranderde Nederlandse wetgeving voor hoogbouw moet er nu tot twintig meter onder de heipalen bodemonderzoek worden gedaan,” legt Erik Omtzigt uit. “De huidige bodemonderzoeksmachines zijn daarvoor ongeschikt. In opdracht van een Nederlands bodemonderzoeksbedrijf hebben we voor deze specifieke toepassing een rupsmachine ontwikkeld die 75 procent meer drukvermogen realiseert. Deze machine is afgelopen jaar onder andere zeer succesvol ingezet op de nieuwe Maasvlakte.”

Al deze ontwikkelingen op de binnen- en buitenlandse markten zorgen voor een organische groei bij Gouda Geo. “De uitdaging is om ondanks de drukte kwaliteit en service te blijven leveren,” besluit Erik Omtzigt. “De basis hiervoor is een goede samenwerking met onze leveranciers in onder andere de staalbouw, de metaalbewerking en de carrosseriebouw, die we als onze partners beschouwen. Verder is een goede onderlinge sfeer bij onze zeventien personeelsleden belangrijk. En ook daarmee zit het wel goed. Tussen de middag in de kantine gaat regelmatig het dak eraf.”

Gouda Geo-Equipment B.V.
Satellietbaan 8
2181 MH Hillegom
T 071 531 84 75
E [email protected]
I www.gouda-geo.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *