De Rijk in Leimuiden: “We gaan niet weg voor het af is”

Aannemersbedrijf De Rijk in Leimuiden vierde vorig jaar september het 90-jarig bestaan met een open dag waarop bijna 700 mensen afkwamen. Zij konden die dag met eigen ogen zien dat het specialistisch werk is: het aanleggen van beschoeiingen en steigers en het plaatsen van damwanden van hout, kunststof of staal, op alle mogelijke plaatsen maar voornamelijk vanaf het water.  

De Rijk is voornamelijk regionaal actief, in het Hollands plassengebied in Zuid- en Noord-Holland. “Het loopt allemaal vlot,” concludeert Anja de Rijk niet zonder trots, waarbij ze wijst op een groot project waaraan De Rijk meewerkt: Fort Marina in Warmond, waar vier appartementencomplexen verrezen en waar de jachthaven met 300 ligplaatsen werd vernieuwd. Daar bouwde De Rijk afgelopen winter onder andere nieuwe steigers en legde het kabelgoten aan. 

Actief
Ook in Leimuiden is het bedrijf actief bij een lokaal watersportbedrijf waar gedurende vier winters de steigers worden vernieuwd. En in Roelofarendsveen zorgt het Leimuidense bedrijf voor de beschoeiingen in woongebied Braassemerland, waar gedurende een periode van twintig jaar wordt gebouwd. 

“We werken voor veertig procent van de tijd voor jachthavens en watersportverenigingen en voor dertig procent in opdracht van overheden,” zegt Ron de Rijk. “De resterende tijd, dus ook zo’n dertig procent, werken we voor particuliere klanten. Want ook voor 10 meter beschoeiing komen we graag langs.” 

Eigen beheer

De Rijk doet graag alles in eigen beheer, maar was voor het leveren en plaatsen van stalen damwanden afhankelijk van anderen. Deze markt groeit in het gebied waar De Rijk actief is, terwijl er maar een minimaal aantal aanbieders is. Daarom heeft De Rijk vorig jaar een 36 meter lang en ruim 6 meter breed binnenvaartschip aangeschaft met daarop een 30-tons kraan. “We huurden een passende kraan voor dit schip wanneer het nodig was, maar omdat we al ons werk in eigen beheer willen houden, besloten we zelf een kraan te kopen,” legt Anja de Rijk uit. 

Ron: “Goed werk vraagt om goede spullen en niet te vergeten een goede voorbereiding en de inzet van vakmensen. Dit allemaal bij elkaar biedt nieuwe mogelijkheden voor ons in het plassengebied van Noord- en Zuid-Holland, waar wij met tien teams en zeven schepen en duwboten dagelijks actief zijn. Een deel van onze vloot verhuren we trouwens ook.”

Keukentafelgesprekken
“Werken op en in het water is onze specialiteit”, gaat Ron verder. “Wat hierbij in ons voordeel werkt, is dat wij de regio en de mensen kennen. Wij zijn sterk in opdrachten met veel betrokkenen, bijvoorbeeld zestig mensen die aan een kade wonen waar een nieuwe beschoeiing moet komen, vaak in opdracht van een gemeente of een waterschap. Voordat wij langskomen met onze grote machines, voeren wij vooraf met de betrokkenen keukentafelgesprekken zoals wij dat noemen. Persoonlijk vertellen wij de mensen dan wat er gaat gebeuren en wie er op hun terrein komt. Dat wordt erg gewaardeerd.”

Ook op het gebied van duurzaamheid onderscheidt De Rijk zich. In juni van dit jaar haalde het aannemersbedrijf de zogeheten CO2-Prestatieladder. Met dit certificaat toont het aan dat het serieus werk maakt van duurzaamheid. Anja de Rijk: “We kijken kritisch naar ons gebruik van dieselolie, we verminderen jaarlijks onze CO2-uitstoot met een procent en we hebben elektrische auto’s.”

Grootste kracht
“Onze grootste kracht zijn onze korte lijnen,” zegt Ron de Rijk aan het eind van het gesprek. “We houden alles zelf in eigen hand en zijn een voorraadhoudende aannemer. Wij kunnen dus altijd schakelen. Eenmaal aan het werk bij een opdrachtgever, gaan we niet eerder weg voordat het werk af is!”

De Rijk B.V.
Noordeinde 21
2451 AE Leimuiden
T (0172) 508 151
E [email protected]
I www.derijkleimuiden.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *