People, Planet, Power

“Het belangrijkste voor onze onderneming is dat we onze opdrachtgevers dagelijks totaal ontzorgen. En met meer dan 100 opdrachtgevers is het essentieel dat de ruim 150 medewerkers achter deze belofte staan. Daarom zetten wij actief in op werkomstandigheden die ze daartoe motiveert. En dat lukt al eenenzestig jaar.”

Ook voor Jongeneel Transport geldt: het draait voornamelijk om de mensen die de met vrachtwagens rijden en die bij het laden en lossen het contact hebben met de klant. “Het is dus belangrijk dat zij goed opgeleid zijn. Zowel voor de omgang met de speciale vrachtwagens en de speciale stoffen die wij vervoeren als ook voor de communicatie richting de klant. Net zo belangrijk is het plezier in het werk. Daar besteden wij dan ook veel aandacht aan.” Het bedrijf voert sinds een aantal jaren een actief beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

“Wij zijn een familiebedrijf”, zegt Ruud Jongeneel, “Wij voelen daarom nog sterker het belang van het netjes doorgeven van de wereld aan volgende generaties. De zorgvuldigheid waarmee je met mens en milieu omgaat geeft je het recht om je bedrijf voort te zetten. Dat is hét uitgangspunt van ‘duurzaamheid’. Wij hebben dit vertaald in de slogan people, planet en power.

Hard knokken
Jongeneel Transport is in de eenenzestig jaar van haar bestaan flink gespecialiseerd in het transport van gevaarlijke gassen. “Dat kan niet iedereen. Het gaat hierbij om brandstofgassen, maar ook gassen voor koeling en gassen voor industrieel en medisch gebruik. Die gassen hebben elk hun eigen kenmerken en moeten dan ook specialistisch behandeld worden. Dat vergt vakbekwame medewerkers en speciaal materieel, die wij allebei hebben. De markt voor dit soort vervoer is niet groot en het aantal vervoerders die dit kan is klein. Dat maakt het een stabiele business met langdurige klantrelaties. Maar als er dan eens nieuwe opdrachten op de markt komen, dan is het toch hard knokken.”

Naast de plek van oorsprong van het bedrijf in Valkenburg zh heeft Jongeneel sinds eind 2016 een vestiging in Rotterdam. Veel gassen komen in de haven aan land of worden daar geproduceerd en kunnen daar direct door ‘Jongeneel’ chauffeurs worden opgehaald. “Wij verwachten daarom dat de vestiging in Rotterdam snel belangrijker voor ons wordt.” Jongeneel maakt dan minder ‘lege’ kilometers en kan zodoende efficiënter werken.

20% minder CO2 per kilometer
Daarmee komt het gesprek weer terug bij duurzaamheid. “In principe hebben wij behoorlijk inzicht in onze eigen CO2-uitstoot. Waar mogelijk proberen wij deze uitstoot terug te brengen. Vrachtwagens vervangen wij, indien mogelijk, voor zuinigere modellen. En de chauffeurs coachen wij in Defensief rijden. Mede op basis daarvan hebben wij in 2014 de ‘Lean and Green Award’ behaald. Aan die award is de doelstelling verbonden om in vijf jaar tijd t.o.v. 2012 20% CO2-uitstoot vermindering te realiseren. Binnenkort gaan wij de definitieve balans opmaken maar we kunnen nu al zeggen dat we dit makkelijk halen. De vervolgstap is het onderzoeken van de mogelijkheden om ons wederom te committeren aan een dergelijke doelstelling. De mogelijkheden tot aanschaf van vrachtwagens die door een LNG motor worden aangedreven is daar een voorbeeld van.”

Levendig, energiek bedrijf
Jongeneel Transport is zich bewust van haar rol in de maatschappij. “Wij voelen een verantwoordelijkheid voor de loopbaan van onze mensen. Wij stimuleren dat ons personeel zelf actief nadenkt over het werk en de loopbaan. Dan komen onze mensen zelfstandiger in het leven te staan en gaan ze bewuster om met hun eigen keuzes.” Het bedrijf voorziet ze hierbij van kennis en middelen en krijgt er betrokkenheid en daadkracht voor terug.

Deze maatschappelijke rol is ook terug te zien aan het partnership dat Jongeneel Transport met het Dirk Kuijt Foundation heeft. Dit zorgt er onder andere voor dat ze het ‘Keurmerk Sociale Onderneming’ mogen voeren.

Jongeneel Transport
Voorschoterweg 52A, Valkenburg
T 071 532 2530
E [email protected]
W www.jongeneel.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *