Waarom plannen zoveel familiebedrijven de opvolging niet beter?

Opvolgingsplanning en het introduceren van jonge dynamische leiders zijn essentieel voor de groei van uw bedrijf en zorgen vaak voor innovatieve inzichten. Het kan echter een gevoelig onderwerp zijn. Daarom moet u dit zorgvuldig benaderen. Ron Hogenboom, adviseur Familiebedrijven bij Grant Thornton, laat u inzien welke voordelen een goede opvolgingsplanning met zich meebrengt. 

RON HOGENBOOM GRANT THORNTON

In de voetsporen treden van de oprichters is voor de nieuwe jonge leiders niet meer voldoende. Zij proberen het bedrijf juist vooruit te brengen in een tijd van toenemende concurrentie en wijzigingen in de regelgeving. Ron Hogenboom: “De nieuwe generatie komt met frisse ideeën en een nieuwe bedrijfsaanpak welke de gebruikelijke gang van zaken binnen uw bedrijf best wel eens op zijn kop kan zetten. Nieuwe groeistrategieën van uw bedrijf moeten nauwkeurig worden afgestemd op de marktvraag en kansen. Ook de inpassing van het oude management vereist een zorgvuldige aanpak. Verandermanagement moet ervoor zorgen dat de traditionele bedrijfsvoering intern wordt ondersteund en u problemen of een verkeerde aanpak voorkomt.”

Zorg voor een gestructureerde aanpak
Familiebedrijven beschikken vaak niet over formele procedures en processen om de toekomst op een gestructureerde manier te plannen. Hoe maakt u wél een overwogen keuze voor de toekomstige leider? Ron Hogenboom adviseert: “Step back, Focus and Act!”

Step back

Bekijk uw bedrijf eens van een afstand en vraag uzelf af:

• In welke fase bevindt het bedrijf zich?

• Wat moeten we doen om het bedrijf te ontwikkelen?

• Wat voor soort leider hebben we nodig om dat te realiseren?

• Hebben we binnen de familie iemand die aan dat profiel beantwoordt of moeten we buiten het bedrijf op zoek gaan?

• Voordat u uw kinderen erbij betrekt: als ikzelf én geen van mijn kinderen aanwezig zijn, welke structuur is er dan nodig voor een efficiënte bedrijfsvoering?

Focus
Houd oog voor de juiste competenties bij uw kinderen. Ga met uw kinderen een open en eerlijk gesprek aan over hún
visie op de toekomst van het bedrijf en de rol die zij daarin spelen. Weten ze wat het betekent om eigenaar en manager te zijn? Een neutrale adviseur kan uw familie helpen gevoelige onderwerpen makkelijker aan te snijden. Bepaal vervolgens de
posities van al uw kinderen en start van daaruit de planning.

Act
Ben ervan bewust dat opvolgingsplanning niet betekent dat u zelf het bedrijf moet verlaten. Een goede opvolgings- planning draagt namelijk juist bij aan een goede wisseling van de wacht en is direct een goede strategische planning.

U denkt nog steeds mee over de koers van het bedrijf op de korte, middellange en lange termijn en welke managementcompetenties daarvoor nodig zijn. “Neem opvolgingsplanning serieus en niet als iets wat gewoon moet gebeuren. Een goede opvolgingsplanning met een krachtige structuur bevordert de groei van uw bedrijf en zorgt ervoor dat het nog generaties lang blijft bestaan,” aldus Ron Hogenboom.

Familiebedrijven hebben een belangrijke rol in onze economie: ze zijn goed voor twee derde van alle ondernemingen ter wereld en nemen ieder jaar 70 tot 90% van het wereldwijde bbp voor hun rekening (Amerikaanse Family Firm Institute). Toch heeft een derde van alle bedrijfseigenaren niet eens nagedacht over de vraag wie hen opvolgt (International Business Report van Grant Thornton).

Grant Thornton
Grant Thornton adviseert op het gebied van accountancy, belastingen en (financiële) adviesvraagstukken en gaat graag tijdens ‘Het Groeigesprek’ samen met u op zoek naar de beste oplossing voor uw bedrijf. Zo spelen we sneller, slimmer en pro-actiever in op belangrijke ontwikkelingen in uw organisatie of markt. We vergroten uw bewegingsruimte, het verandervermogen en de groeikansen van uw onderneming. Zo staat u sterker in veranderende tijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *