Rick van der Poel rijdt minstens één dag in de week zelf een rondje op de winkelwagen. “Met mijn vader Leo en oom Goof leid ik een bedrijf met ruim dertig medewerkers, een winkel, drie winkelwagens en catering. Met een dag op de wagen houd ik het contact met de klanten.” Daarnaast heeft hij het druk genoeg, want al ruim tien jaar kijken zijn vader en oom naar hem wanneer er voor de zaak nieuwe dingen uitgewerkt en uitgevoerd moeten worden.
Van der Poel pikt mij in Buitenkaag op met de gloednieuwe ‘Poelkar 2.0’, een winkelwagen op DAF-chassis van 11 ton. “De wagen is op maat voor ons opgebouwd. De opbouw is demonteerbaar en voorzien van de nieuwste technische snufjes, met zonnepanelen op het dak en aparte elektrische systemen om de vier meter lange koeling te laten draaien.”
De wagen past net op de pont naar Kaagdorp. “’s Ochtends rijd ik langs bedrijven om hun kantines te bevoorraden en lunchbroodjes te bezorgen, dan terug naar de verswinkel in Roelofarendsveen om het assortiment aan te vullen voor de middagrit over het eiland.”
Vers, bezorging en catering
Ook Van der Poel is een familiebedrijf dat zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft: “Mijn opa had een melkwijk met de melk van de koeien van zijn vader. Dat werd een kruidenierswagen. Toen daar ook het vlees van zwager Overdevest bij kwam groeide het bedrijf naar een winkel met zeven bijbehorende wagens.” De wagens reden door de dorpen tussen Kagerplas en Braassemmermeer en het zuiden van de Haarlemmermeer. “Daar kwam de vraag naar catering bij, en dan niet alleen voedsel en drank, maar ook alle bijbehorende spullen als glaswerk, bestek en tafels. Ook al hebben wij nu minder wagens, het bedrijf is fors gegroeid.”
Contact met de klanten
De wekelijkse dag op de wagen vindt Van der Poel essentieel: “Zo houd ik contact met wat er leeft en wat er wordt gevraagd.” Tijdens het interview hoor ik hoe dat uitpakt. Zo legt hij één klant uit andijviestamppot op smaak te maken, terwijl hij van een ander te horen krijgt dat die is overgestapt op een ander biermerk. De derde vraagt hij naar het verloop van een feest. “Het mooiste vind ik de afwisseling. Mijn vader en oom zijn van de continuïteit, maar het uitvoeren van nieuwe zaken komen op mijn bordje. Dat gaat over investeringen en over het organiseren van de catering van een Whiskeyfestival van honderden gasten. Al sinds mijn zestiende leer ik het bedrijf zo van voor tot achter kennen.”
Spannende ontwikkelingen
De winkelwagen is uitgerust met een scannerkassa en pinautomaat, “En klanten hebben mijn mobiele nummer, dus ze vragen mij via Whatsapp om spullen apart te houden of speciaal mee te nemen. De volgende stap is om al ons aanbod in één webshop te kunnen aanbieden. Maar dat heeft nog wat voeten in de aarde. In de tussentijd denken wij ook na over een nieuwe winkel.
Van der Poel versspecialist
Westeinde 13, Roelofarendsveen
T 071 – 331 2550
E [email protected]
I www.poelvers.nl