Hub Heeren hub

Als presentator houd ik ervan om te praten. Stiekem vind ik het nog mooier als ik mensen kan laten praten. Waardoor ze nog beter te weten komen wat hen écht bezighoudt. 

BOB HEEREN RWV ADVOCATEN PRESENTATOR STERKSTE SCHAKEL FINALE

Als advocaat bij RWV in Leiden doe ik niet anders. Voordat je optimaal voor iemand kunt opkomen moet je immers weten wat de feiten zijn, wat de wet en de rechter leren en vooral: wat de werkelijke belangen en zorgen van de cliënt zijn.

Wie oppervlakkig kijkt en luistert mist relevante informatie en komt daardoor op achterstand in het spel van het conflict of de zakelijke discussie.

Ik vind dus dat een raadsman nieuwsgierig moet zijn. Door moet kunnen vragen. Out of the box moet kunnen denken. En vooral: oog, oor en gevoel moet hebben voor het hoofd en het hart. Voor feiten en emoties. Voor psychologie en strategie.

Helemaal als het om een familiebedrijf gaat. Familieleden die samenwerken doen dat vaak met maximaal vertrouwen, maar veronderstellen daarbij meestal ook dat de een precies weet wat de ander denkt en voelt. Als dat laatste zou kloppen zou ik mijn advocatenpraktijk kunnen opdoeken.

Ook verwachtingen spelen een belangrijke rol. De vader die ervan uitgaat dat de zoon hem zal opvolgen terwijl de zoon liever de muziek in gaat. De schoonzoon die eigenlijk meer capaciteiten heeft dan de eigen kinderen. De broers die prettig samenwerken, tot een van hun kinderen in het bedrijf komt die de oom niet kan uitstaan. Of als de kinderen niet dezelfde chemie in de samenwerking als hun vaders ervaren. En wat te denken van de partners van de kinderen, die hun invloed uitoefenen?

Wie wat met een familiebedrijf wil, heeft baat bij een hub van een adviseur. Iemand met aansluiting op meerdere informatiebronnen die naar een gewenste uitkomst leiden. Naar een economisch, juridisch, financieel, fiscaal, mentaal én emotioneel perfecte overeenkomst. In een perfecte samenwerking met de accountant, fiscalist, notaris en andere deskundigen.

De beste aanpak is om eerst bestaande onderstromen en conflicten te signaleren en te bekijken of die, al dan niet met behulp van een advocaat of mediator, op te lossen zijn. Familieleden kunnen hierdoor uitspreken wat hen écht bezighoudt. Waarna concrete, individuele en collectieve belangen en zorgen in kaart kunnen worden gebracht. En daarna het gezamenlijk onderhandelen kan beginnen.

Wie van zichzelf én van de ander weet wat werkelijk van belang is, ervaart die onderhandelingen als gemakkelijk. Als ik daar als hub bij mag zijn, ga ik bijna zingen.

Want niemand wil toch de leeuw in zichzelf in zijn hempie laten staan?

RWV Advocaten
Haagweg 149, 2321 AA Leiden
T 071 750 2273 M 06 51 55 77 17
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *