De waarde van waardering

Evert, al jaren ondernemer, en een trouwe klant van ABIN spreekt medio 2016 af met Cees van Wijk en Harald Verbeek, accountant respectievelijk belastingadviseur bij ABIN. Het moest er maar eens van komen; Evert wil nu echt zijn onderneming verkopen. Gelet op de leeftijd en de voorafgaande gesprekken met Evert was deze uitspraak geen verrassing. 

CEES VAN WIJK/HARALD VERBEEK ABIN ACCOUNTANTS EN ADVISEURS

Wel aan wie hij de onderneming wilde verkopen en hoe hij dat vorm zou willen geven. Hij wilde de onderneming in een paar stappen overdragen aan zijn neef die na het afronden van zijn HBO-opleiding  bij Evert was komen werken. Een deel van de koopprijs zou hij daarna aan zijn neef schenken, maar er moest wel voor een deel cash worden afgerekend. Evert had namelijk nog wat cash nodig voor zijn oude dag. En de waardering van de onderneming kon bij een overdracht binnen familieverband toch ook wel achterwege blijven? Dat scheelde weer kosten. De prijs had hij namelijk al in zijn hoofd: 4x de winst van vorig jaar leek Evert een goede prijs.

Het waarderen van zijn onderneming had ABIN in vorige gesprekken met Evert dringend geadviseerd. Het argument: “als je je huis verkoopt, laat je het toch ook taxeren! Anders krijg je nooit de beste prijs”, had Evert er van overtuigd om zijn onderneming bij een verkoop eerst te laten waarderen.

In het gesprek met Evert, hebben we zijn ideeën verder uitgewerkt. Hij zou de onderneming in drie stappen overdragen. Een eerste deel van 20% nu, daarna nog een eens 40% als hij 63 jaar werd en de resterende 40% als hij 67 werd. Bij iedere overdracht zou hij direct een deel van de aandelen aan zijn neef schenken. Fiscaal wel zo voordelig, want het schenken van een onderneming kan in dit geval tot een besparing van wel 40% schenkbelasting leiden.

En de waardering hebben we ook gedaan. Die is sowieso nodig voor de bank om de financieringsaanvraag van neef te onderbouwen en om de Belastingdienst te overtuigen van de juistheid van de hoogte van de schenking. Zeker zo belangrijk was de waardering om de neef van Evert te overtuigen van de juistheid van de koopprijs. De door de neef ingeschakelde onafhankelijke deskundige kon zich vinden in de gebruikte waarderingsmethoden en de uitkomsten.

En Evert tot slot, die was verrast over de waarde van zijn onderneming. Het was meer dan Evert dacht. Besloten werd om dan maar wat meer aan neef te schenken. De neef wist dat te waarderen.

ABIN accountants en adviseurs
Keyserswey 89, 2201 CX Noordwijk
T  071 – 361 93 18
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *