Begin tijdig met de planning van uw bedrijfsoverdracht

In Nederland zijn MKB ondernemingen vaak familiebedrijven. De meeste ondernemers zijn zo druk met ondernemen dat te laat wordt begonnen met nadenken over stoppen met de onderneming en het overdragen ervan. Toch is het van groot belang om tijdig te beginnen met de planning hiervan vanwege de fiscale en emotionele gevolgen.

Als het voor de ondernemer tijd wordt om rustiger aan te gaan doen, is het fijn als er opvolgers zijn in de familiesfeer, natuurlijk het liefst de kinderen die al meewerken in de onderneming. Maar kan hij of zij de onderneming met een gerust hart overlaten aan de opvolgers? En hoe pak je dat dan aan?

Vanwege de grote persoonlijke betrokkenheid van de ondernemer en van de opvolger(s) zijn er veel meer zaken om rekening mee te houden dan bij de verkoop van een onderneming aan een derde.

De fiscale gevolgen kunnen groot zijn als zaken niet goed geregeld worden. Maar er kunnen ook gevolgen zijn voor de erfenis als een van de kinderen de onderneming overneemt en de andere kinderen niet. Daarnaast moet er goed worden nagedacht over de feitelijke overdracht. Blijft de ondernemer nog (tijdelijk) meewerken in de onderneming en krijgt hij daar nog een vergoeding voor? Wat heeft dat voor fiscale gevolgen? Wat heeft dat voor gevolgen voor de familieverhoudingen? Welke gevolgen zijn er voor de werknemers van de onderneming?

Bij overdracht van de onderneming aan kinderen of andere familieleden is het belangrijk om de juiste waarde van de onderneming goed te laten bepalen door een specialist.

Er zijn meerdere adviseurs die ingeschakeld moeten worden bij een overdracht, zoals een notaris en een jurist.Voor de ondernemer is het fijn om één aanspreekpunt te hebben in de persoon van een betrokken financieel adviseur. Een die niet alleen onafhankelijk financieel specialist is, maar die de overdracht van de onderneming van begin tot einde ondersteunt en oog heeft voor familie-verhoudingen en  emoties van zowel ondernemer als opvolgers. Verder dient de financieel adviseur als sparring partner voor de ondernemer en diens opvolgers. De financieel adviseur helpt met een stappenplan en kan op tijd andere specialisten inschakelen. Ook kan de financieel adviseur zonodig een derde inschakelen voor een second opinion. Zo worden de ondernemer en zijn opvolgers volledig ontzorgd in het woud van complexe juridische en fiscale regelgeving rondom bedrijfsopvolging.

Administratiekantoor Zodiac
Zodiac is op financieel gebied de huisarts van de ondernemer. Zodiac wordt ondersteund door een netwerk van specialisten, juridisch, fiscaal, personeelszaken. Persoonlijke betrokkenheid en kleinschaligheid. Grote flexibiliteit, informeel contact, altijd een vast aanspreekpunt. Startersadviezen, voeren van financiële en salarisadministraties, verzorgen belastingaangiften (vennootschapsbelasting, omzet-belasting, inkomstenbelasting) en wegwerken administratieve achterstanden, ook bij ondernemer op kantoor. Persoonlijke aandacht voor onze zakelijke en particuliere cliënten, ook ‘s avonds. Zodiac denkt proactief mee met de ondernemer op vele gebieden in de verschillende levensfasen van ondernemers en ondernemingen, zoals de gevolgen voor de gezinssituatie van het beginnen of stoppen en overdragen van een eigen bedrijf.

Administratiekantoor Zodiac
Zuiderkeerkring 318, Alphen aan den Rijn
T 0172 41 93 23
I www.zodiacaa.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *