Bedrijfsopvolging in een familiebedrijf: een gevoelige kwestie

• ‘Weet uw zoon of dochter wat het betekent om eigenaar en manager te zijn?’

• ‘Een externe koper in een bedrijf met veel betrokken familieleden kan best lastig zijn.’ 

• ‘Bij een overdracht van een familiebedrijf belanden partijen helaas vaak in de loopgraven.’ 

Bovenstaande citaten komen uit artikelen over bedrijfsopvolging in familiebedrijven, een belangrijk thema in dit nummer van Rijnstreek Business. Tien specialisten van diverse bedrijven lateien Rijnstreek Business hun licht schijnen over wat er allemaal bij komt kijken als de eigenaar van een familiebedrijf zijn onderneming wil overdragen aan de volgende generatie. Dit kan een zoon of een dochter zijn (tegenwoordig staat naar schatting in dertig procent van de familiebedrijven een vrouw aan het roer). En als er geen familielid is, wordt er gezocht naar een externe koper. Maar wie het (familie)bedrijf ook overneemt, altijd gaat dit gepaard met veel gevoeligheden en extra sentimenten, die het nodig maken om een (financieel) adviseur of mediator in de arm te nemen.

Dit laatste is meer dan een verkooppraatje van specialisten die willen verdienen aan dit soort kwesties, zo is mij de afgelopen jaren wel gebleken tijdens interviews met eigenaren van bedrijven. Vaak komt tijdens deze gesprekken het onderwerp bedrijfsopvolging op tafel. Zelfs als het goed geregeld is en de overdracht in goede harmonie is verlopen, blijkt het een lastige en vaak langdurige kwestie.

Heel kenmerkend in dit verband, inmiddels een klein jaar geleden, was een interview dat ik had met een ondernemer van een goed lopend bedrijf waar inmiddels de tweede generatie de leiding had. Tijdens het interview bekende de man openhartig dat hij zijn bedrijf binnenkort ging overdragen aan enkele van zijn medewerkers. Ik maakte er een mooi bedrijfsprofiel van inclusief een alinea over de overdracht. Maar na lezing van de concepttekst verzocht de man vriendelijk doch dwingend om de passage over zijn opvolging toch maar te schrappen. De reden: hij was emotioneel nog niet toe aan het loslaten van zijn kindje…

Henk Hogewoning
Freelance redacteur Rijnstreek Business

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *