Pool Position

Ruim twee uur voor de Grande Finale van de Sterkste Schakel zou beginnen zag ik haar al. Eva Szalwinska van Adviespol. De onbetwiste aanvoerster van een groep vrouwen die druk en vooral in het Pools met elkaar spraken.

Ze dronken champagne. Volgens Eva om alvast een hevig gehoopte overwinning te vieren. En anders zou de alcohol de hevige pijn van een verlies kunnen verzachten.

Dat laatste zei ze met een stralende en relativerende glimlach, waarmee ze vele Oost-Europese immigranten die hier in Nederland komen werken ongetwijfeld het gevoel geeft dat het allemaal wel goed komt.

Een paar uur later won Adviespol de sectorprijs voor dienstverleners tot vijf medewerkers. Nu was Eva sprakeloos en vol Slavische gelukstranen. Ze omhelsde iedereen op het toneel, waaronder good old teamcaptain Leen Vonk. Die daarna toch gewoon in staat was om het met zijn kenmerkende basstem kort en krachtig te houden.

“Je weet dat ik vind dat elke genomineerde klantgericht is. Dus daarmee win of verlies je niet. Maar hier … (Leen stopte even om zijn woorden nog meer lading mee te geven) … hier staat Moeder Teresa.”

Daarmee was ieder verder commentaar (met name van mij) overbodig geworden. Ik vond het een kenmerkend moment voor deze editie. Waarin de genomineerden niet alleen een slim hoofd maar ook een mooi hart bleken te hebben. Tijdens bijeenkomsten in Woubrugge, Voorschoten en Noordwijk kregen we zelfs het gevoel deel uit te maken van een nieuwe familie.

Zoals altijd was Huis ter Duin het Happy End van die mooie reis. Waar een nieuw en fabelachtig decor was gebouwd. Een co-creatie van Elles & Hellen en de beeld- en geluidskunstenaars van Solid Rental.

Tijdens de finale was alle opgebouwde genegenheid even vergeten. Iedereen wilde winnen. Dat deden er uiteindelijk 14 van de 65. Want zoals het licht niet kan bestaan zonder het donker, kan een wedstrijd niet zonder winnaars en verliezers.

Zonder de terechte euforie van die winnaars tekort te doen: met 40 (eigen)wijze juryleden krijg je per definitie een verrukkelijk onvoorspelbare uitslag. Dat is ook de charme van deze wedstrijd, waarin echt iedereen kan winnen. Van groot tot klein.

Slijterij Adegeest werd de Sterkste Schakel 2016-2017. De vreugdetranen van Petra en Michel Smit blonken in een regen van confetti. Ze hadden zichzelf niet de beste uitgangspositie bij de start toebedacht, maar werden wel het podium op geroepen. Als terechte winnaars, in een zaal vol vrienden.

En inderdaad: zonder Tegenpolen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *