Niet eenvoudig?

Wat is het toch heerlijk om rond Prinsjesdag een column te mogen schrijven. Als belastingadviseur is het niet moeilijk om een onderwerp te vinden, het Belastingplan 2017 ligt weer voor m’n neus!

Ook komend jaar moet het Belastingplan weer leiden tot een verbetering van de koopkracht. Ouderen en jongeren, gezinnen en alleenstaanden, eenverdieners en tweeverdieners, iedereen zou er volgend jaar weer beter van af moeten komen dan in 2016. Ook het midden- en kleinbedrijf krijgt een steuntje in de rug door het verlengen van de eerste tariefschijf in de Vennootschapsbelasting.

Een hele opgave
Maar de grootste uitdaging in het Belastingplan legt het kabinet op aan zichzelf. Want naast de koopkrachtverbetering is de tweede doelstelling het verder vereenvoudigen van het belastingstelsel. En terwijl ik dit schrijf zie ik u fronzen bij het woordje ‘verder’. Is ons belastingstelsel al eerder vereenvoudigd dan? Laten we het er op houden dat de intentie om te vereenvoudigen er al eerder is geweest. En dat is een hele opgave!

Vereenvoudigen dwingt tot het maken van keuzes, terwijl ingewikkelder maken –door bijvoorbeeld allerlei specifieke regelingen toe te voegen– ongemerkt vanzelf lijkt te gaan. Nieuwe regels worden geïntroduceerd met de beste bedoelingen, maar vergroten soms de kans op incidenten in de toekomst rondom belastingen en toeslagen. Het is daarom noodzakelijk dat doorlopend wordt gewerkt aan het

vereenvoudigen van het belastingstelsel. Dat komt ook overeen met de wens van burgers en bedrijven, die behoefte hebben aan begrijpelijke regels, waardoor kosten en frustratie bespaard worden. Allemaal leuk en aardig, zegt u, maar waarom merk ik zo weinig van die vereenvoudigingen? Dat komt door het stelsel van wetgeving in ons land. Een wetsvoorstel dat in de Tweede Kamer wordt neergelegd kent over het algemeen echt wel de nodige vereenvoudigingen. Maar dan gaat de politiek zich er mee bemoeien. Alle politieke partijen willen iets terug zien van datgene waar zij voor staan. En verwerk dat maar eens op een eenvoudige manier in een vereenvoudigde wet!

Voor volgend jaar ligt er een wetsvoorstel klaar met de naam Fiscale vereenvoudigingswet 2017. Een wet met op dit moment slechts 13 bladzijden. Ik ben benieuwd wat er van dit wetsvoorstel over blijft en wens het kabinet en de leden van de Tweede Kamer veel succes. Want vereenvoudiging is voor een politicus niet eenvoudig!

Renger Kok, Lansigt Accountants en Belastingadviseurs
www.lansigt.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *