Wethouder Gerard van As over economische ontwikkelingen in Alphen

In het oog springend in 2015 was de presentatie van het citymarketingplan voor Alphen aan den Rijn. Gerard van As, wethouder economische zaken, reageert en geeft zijn visie op de economische ontwikkeling in de gemeente de komende jaren.

“Dat we Alphen positioneren als een groene stad met lef, getuigt van veel ambitie,” zegt wethouder Gerard van As over de plannen om Alphen aan den Rijn nadrukkelijker op de kaart te zetten. “We mogen best hoog insteken, want Alphen is door zijn ligging op 30 kilometer van de grootste steden in de Randstad een spin in het web en aantrekkelijk om te wonen voor zowel kopers als huurders.” En dat kan volgens Van As alleen maar beter worden als de Lage Zijde in het centrum zijn lang verwachte facelift heeft gekregen en de leegstaande kantoren rondom het station zijn verbouwd tot appartementen. Ook op andere plaatsen wordt weer gebouwd, onder andere kleinere woningen, waardoor de doorstroming op de woningmarkt wordt gestimuleerd.

Maakindustrie
Aandachtspunt voor de wethouder is het vasthouden van jongeren, die nu veelal na het behalen van hun middelbareschoolexamen wegtrekken naar de grote stad om er te gaan studeren. “Wat we gelukkig zien, is dat zij na het vinden van een partner als jong gezin terugkeren naar Alphen. Dat is een positieve ontwikkeling, want Alphen mag niet vergrijzen.”

Het economisch klimaat draagt hieraan zijn steentje bij. Van As: “We hebben zo’n vijftig kantoren van buitenlandse bedrijven in Alphen. Verder zetten we in op de maakindustrie, de ICT en de logistiek. Dankzij de diversiteit aan bedrijven en de economische dynamiek is er veel werk-gelegenheid in Alphen. Wel ligt er druk op de retail. Maar omdat we een deel van het winkelbestand van de markt hebben gehaald, is de leegstand beperkt gebleven tot vier procent. Ook veel lege kantoren zijn van de markt. Daarmee wordt een goed signaal afgegeven.” Tegelijkertijd is er ruimte om de huidige bedrijventerreinen met 10 hectare uit te breiden, waardoor Alphen als logistiek centrum kan worden versterkt.

Klein Giethoorn
Wat Van As tenslotte ook deugd doet, zijn de plannen van wethouder Kees van Velzen voor het stimuleren van recreatie en toerisme. Door de aanleg van een jachthaven in het centrum en zo mogelijk ook in recreatiegebied Zegersloot kunnen watersporters straks afmeren in Alphen. “Als we de Oude Rijn verbinden met het waterrijke gebied in onder andere Boskoop en Nieuwkoop en het plassengebied in Kaag en Braassem, creëren we hier een klein Giethoorn. En als we dit bovendien combineren met andere ideeën, zoals de opening van een historisch museum bij Archeon, dat nu al 200.000 bezoekers trekt, zetten we Alphen nog meer in de markt en neemt de naamsbekendheid
verder toe.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *