Is uw Valentijn ook uw fiscaal partner?

Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten, aldus Wikipedia. Door het gebruik van de term ‘geliefden’ is het wat ruim geformuleerd. Laten we er even van uitgaan dat onze geliefde ook onze partner is. Het is echter de vraag of men bij de Belastingdienst dezelfde persoon als partner ziet.

Voor de Inkomstenbelasting worden gehuwden en geregistreerde partners, die niet van tafel en bed gescheiden leven, automatisch als fiscaal partner aangemerkt. Om niet langer als fiscaal partner gezien te worden moet een verzoek tot echtscheiding of een verzoek tot scheiding van tafel en bed zijn ingediend bij de rechter en moet men niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen.

Om als ongehuwd samenwonenden voor de Inkomstenbelasting als fiscaal partner te worden beschouwd moet op zijn minst sprake zijn van:

• een notarieel samenlevingscontract, of

• een gezamenlijk kind, of

• een kind van de één dat door de ander is erkend, of

• een gezamenlijke eigendom van  een eigen woning, of

• de registratie bij een pensioenfonds als begunstigde voor een partnerpensioen.

Dit is toch iets om even bij stil te staan in de periode dat de aangifte Inkomstenbelasting ingevuld moet worden.

Ook voor de erf- en schenkbelasting is het van belang tijdig(!) te bepalen wie nu eigenlijk de fiscale partner is. Hiervoor gelden als partner de gehuwden en geregistreerde partners terwijl ongehuwden slechts als partner worden aangemerkt indien zij gedurende minimaal 6 maanden in geval van overlijden of minimaal 2 jaar bij schenking, een gezamenlijke huishouding hebben gevoerd én een notariële samenlevingsovereenkomst met een wederzijdse zorgverplichting zijn aangegaan.

Volgens de legenden wist Valentijn vlak voor hij ter dood werd gebracht zijn geliefde nog klein briefje te sturen. De huidige (commerciële) vorm van Valentijnsdag gaat er niet van uit dat we ter dood worden gebracht. Maar dat neemt niet weg dat we er op bedacht moeten zijn dat we ons hoofd niet in een fiscale strop  steken!

RENGER KOK
Register Belastingadviseur
YKV Accountants & Adviseurs
www.YKV.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *