Warmerdam Spoelbedrijf: ‘Nooit moeilijk doen als een klant iets vraagt’

Miljoenen liters water, genoeg om elk kwartier een olympisch zwembad te vullen, gaan er doorheen bij Warmerdam Spoelbedrijf, dat bloembollen, planten, bomen en kratten schoonspoelt, ontsmet en droogt. “Spoelen is een vak,” zegt eigenaar Ruud Warmerdam.

“Een tijdje geleden kwam een bedrijf dat bij ons zijn appelbomen laat spoelen, bij ons op bezoek, samen met de directieleden van een enorme Chinese producent van appelsap en fruit,” vertelt Ruud Warmerdam. “Tijdens de rondleiding door mijn bedrijf benadrukte ik dat we capaciteit genoeg hebben om grote partijen te verwerken en dat we nooit nee zeggen. Een paar weken later hoorde ik van mijn Nederlandse klant die op dat moment aan zijn productieplafond zat, dat er gewoon geleverd moest worden. Want, zo zeiden de Chinezen, bij Warmerdam zeggen ze ook nooit nee.”

Bij ons kan inderdaad alles, vervolgt Ruud Warmerdam. “Als iemand belt met de vraag of we een grote partij bollen of bomen kunnen spoelen, is mijn antwoord altijd: geen probleem. Pas als ik heb opgehangen, gaan we kijken hoe we de uitdaging aangaan. En dan lukt het altijd om op tijd te leveren. Desnoods werken we ’s nachts of in het weekend door. Ik vind: als iemand vraagt om te helpen, moet je niet moeilijk doen.”

Spoelmachines
De vader van Ruud Warmerdam, Kees, begon in 1992 met het spoelen van bloembollen. Dat deed hij in de rustige wintermaanden ter aanvulling op zijn eigenlijke werk: de aanleg van bronbemalingen en drainagesystemen. Na een verhuizing naar de huidige locatie in Noordwijkerhout, in 1995, groeide het bedrijf hard. Nieuwe spoeltechnieken deden hun intrede, er kwamen spoelmachines bij (inmiddels zes), de bebouwde oppervlakte nam toe tot 7500 m2 en het personeelsbestand groeide, tot zo’n 35 in de drukste tijd van het jaar, waarvan ongeveer de helft bestaat uit Poolse uitzendkrachten.

Nog steeds kent Warmerdam een aantal pieken. Van eind november tot eind januari spoelt het spoelbedrijf vaste planten en bollen en knollen van onder andere dahlia’s. En tussen half augustus en eind september zijn de bollen van voorjaarsbloemen als tulpen en narcissen aan de beurt. Negentig procent van de producten gaat naar landen buiten de EU, zoals de VS, Japan en China.

Honderdduizenden appelbomen
Ruud: “Ons werkpakket bestaat voor tachtig procent uit bollen en planten uit de streek, maar inmiddels doen we ook fust. Vooral op dit gebied willen we groeien, want we hebben het hele jaar door volume nodig. Nieuw is ook het spoelen van honderdduizenden appelbomen uit voornamelijk Brabant en Limburg.”

En afsluitend: “Er zijn bedrijven die het spoelen zelf doen, maar spoelen is een vak. Wij kunnen dat hartstikke goed, inclusief de juiste toepassing van de regels op het gebied van milieu en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Bij ons verdwijnt er niets in de sloot. Het spoelwater wordt gerecycled en we zoeken steeds naar energiezuinige technieken voor het bedienen van de machines en het drogen van de producten. Dat scheelt gewoon heel veel geld en het is goed voor het milieu.”

Warmerdam Spoelbedrijf
Herenweg 362
2211 VH Noordwijkerhout
T 0252 – 37 11 11
I www.warmerdamspoelbedrijf.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *