Ieder voordeel heeft zijn einde

Zoals ieder voordeel zijn nadeel heeft, zo heeft ieder fiscaal voordeel zijn einde. En dat geldt zelfs voor de elektrische auto, althans de volledige fiscale stimulering daar van.

Het beleid van het kabinet is er op gericht om de luchtkwaliteit te verbeteren. Auto’s zonder enige CO2 uitstoot dragen daar goed aan bij. Maar ze hebben één nadeel, ze dragen niet echt bij aan de staatskas. Er wordt geen wegenbelasting betaald en de zakelijke rijder betaalt geen bijtelling. En dat is precies de stimulans die de berijders nodig hebben. Maar…

Het aantal gestimuleerden om elektrisch te rijden is zodanig toegenomen dat de staatskas toch wel het een en ander aan inkomsten misloopt. En ja, dan komt stimuleren en luchtkwaliteit opeens in een ander daglicht te staan. Met als gevolg dat voor elektrische auto’s die vanaf 2016 op kenteken worden gezet een bijtellingspercentage gaat gelden van 4%.

Nu is 4% bijtelling wellicht nog wel een aardige stimulans om elektrisch te gaan rijden. Alleen is er opnieuw een maar. Want het is de bedoeling dat vanaf 2019 het bijtellingspercentage van 4% gaat gelden tot een bedrag van € 50.000 en dat over het bedrag dat de auto duurder is een bijtelling geldt van maar liefst 22%. En aangezien de accu’s nogal kostbaar zijn, betekent dit dat bij de wat luxere elektrische auto’s de totale bijtelling al snel boven de 10% komt te liggen.

Is de conclusie dat elektrisch rijden wordt gestimuleerd zolang het maar niet te luxe gaat worden te kort door de bocht? Maar wat is anders de rechtvaardiging van een hogere bijtelling terwijl de bijdrage aan de luchtkwaliteit gelijk is aan die van goedkopere auto’s? En laten we het er dan nog maar niet over hebben dat met ingang van 2017 het bijtellingspercentage voor ‘gewone’ auto’s daalt van 25% naar 22%.

Het is duidelijk, de stimulans om elektrisch te gaan rijden moet ergens anders worden gevonden dan in de bijtelling. En daarmee komt ook aan dit fiscale voordeel een einde..

Renger Kok
Register Belastingadviseur
YKV Accountants & Adviseurs
www.YKV.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *