Bloembollenbedrijf Jac. Uittenbogaard & Zonen BV: ‘We beheersen alle facetten van het vak’

Op de dag van het interview zijn meerdere wethouders uit de Bollenstreek te gast bij Jac. Uittenbogaard om het startschot te geven voor het beplanten van de bermen in de Bollenstreekgemeenten. Ook ambassadeurs en andere hoogwaardigheidsbekleders zijn regelmatig terugkerende bezoekers. Daarom is er naast het bedrijf een showtuin aangelegd zodat bezoekers het assortiment bloeiend kunnen zien.

“Dat we vaak prominente gasten hebben, komt misschien doordat we hofleverancier zijn,” zegt Jaap-Jan Uittenbogaard, die samen met broer Robbert en neef Frank de directie vormt van het bloembollenbedrijf in het hart van de Bollenstreek. Bij het 100-jarig bestaan in 2010 kreeg de firma Jac. Uittenbogaard van toen nog koningin Beatrix het predicaat ‘hofleverancier’, waarvoor honderdjarige bedrijven in aanmerking komen, mits ze aan bepaalde eisen voldoen. “Misschien hielp het ook dat we de bollen leveren voor de paleistuinen van het Koninklijk Huis,” zegt Jaap-Jan lachend.

35 landen
Het Koninklijk Huis is een van de vele klanten aan wie Uittenbogaard levert. De bloembollen – in totaal duizenden soorten en maten, beschreven in catalogi in diverse talen – vinden hun weg naar tuincentra, grootwinkelbedrijven, importeurs, hoveniers en gemeenten in 35 voornamelijk Europese landen, maar ook naar de VS en Canada. In de Keukenhof in Lisse, waarmee Jac. Uittenbogaard goede banden heeft, zijn de mooiste soorten in het voorjaar te bewonderen.

Behalve uit een handelstak bestaat het Noordwijkerhoutse bedrijf uit een bollenkwekerij (35 hectare), een tulpenbroeierij (waar jaarlijks 4,5 miljoen snijtulpen worden geproduceerd) en een veredelingsbedrijf. Dit laatste onderdeel, onder de naam Remarkable is een initiatief van Uittenbogaard samen met een aantal andere bollenkwekers. Uittenbogaard heeft dertig vaste medewerkers in dienst. In de drukste tijden (in januari en februari en van eind juli tot half november) worden zij geholpen door tientallen uitzendkrachten, voornamelijk uit Polen.

Kleurige verpakkingen
“Wat ons uniek maakt, is dat we alle facetten van het bollenvak beheersen,” zegt Jaap-Jan, “dus de handel maar ook productontwikkeling, kweken en tulpen broeien. We werken met agenten, vertegenwoordigers en adviseurs die de retailers helpen om de presentatie te optimaliseren. Zo is er voor de tuincentra een zogeheten Bollenhuis ontwikkeld dat bovenop een presentatietafel geplaatst kan worden. Dan komen de kleurige en mooi vormgegeven verpakkingen, die we in eigen huis maken, het beste tot hun recht zodat de bollen daadwerkelijk worden gekocht door de consument. We onderscheiden ons door intensief persoonlijk contact met onze afnemers en door een uitgebreid assortiment bollen, die vooral in Europa worden verkocht. Dat we een familiebedrijf én hofleverancier zijn, helpt natuurlijk ook.”

Sinds 2007 en de verhuizing naar een nieuw, groter pand is Jac. Uittenbogaard hard gegroeid. Jaap-Jan: “Maar de laatste paar jaar is de groei enigszins gestabiliseerd en ligt de focus op innovatie, geautomatiseerde processen en onze nieuwe B2B-webshop, waardoor we steeds efficiënter worden. Ook hebben we machines waarmee we machinaal bollen onder gras kunnen planten in parken en ander openbaar groen.”

Jac. Uittenbogaard & Zonen BV
Robijnslaan 43
2211 TG Noordwijkerhout
T 0252 – 37 37 62
I www.jubholland.nl
E [email protected]

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *