Verkeersschool Emiel Hoek: “Wij doen waar we goed in zijn”

Met twee auto’s en vier motoren geven Emiel Hoek en zijn collega Johan van der Werff auto- en motorrijlessen aan mensen in de hele regio tussen grofweg Hillegom en Voorschoten. De meesten van hen zijn particulieren maar ook bedrijven kloppen soms bij Emiel Hoek aan om hun personeel rijlessen te geven.

“Over een half jaar zie ik je wel weer terug, zei mijn toenmalige baas – ook een rijschoolhouder – toen ik acht jaar geleden aankondigde zelf een rijschool te gaan beginnen,” blikt Emiel Hoek terug. “Inmiddels zijn we zeveneneenhalf jaar verder en ik draai nog steeds hartstikke leuk. Een voorbeeld: in de Leidse regio hebben wij op dit moment het hoogste percentage eerste keer geslaagden: tussen de 61 en 65 procent, zo blijkt uit de cijfers van het CBR. Ook ligt het aantal lessen dat iemand nodig heeft voordat hij of zij slaagt, bij ons lager dan gemiddeld in Nederland (45 tot 50 lessen per leerling).”

Grappen en grollen
Wat is de verklaring hiervoor volgens Emiel? “In de eerste plaats doordat we focussen op datgene waar we goed in zijn: auto- en motorrijlessen. Mensen zeggen soms: waarom ga je ook niet brommers en aanhangwagens doen, maar dat is een bewuste keuze. Wij doen niet een beetje van dit en een beetje van dat, we doen waar we goed in zijn. Verder rijden cursisten altijd in dezelfde auto, een Renault Clio, en dat bevalt best. En we zorgen voor gezelligheid en af en toe een grap en een grol in de auto. Gepassioneerd lesgeven tenslotte doet de rest. Dat geldt ook voor mijn collega Johan van der Werff, die de motorrijlessen doet en zelf een fanatiek motorrijder is. Dat brengt hij over op zijn cursisten. Wat trouwens opvallend is, is dat hij veel politieagenten motorrijles geeft. Dat zegt ook wel wat.”

Faalangst
Wat verder opvalt in het bestand van mensen met autorijles, is dat er relatief veel mensen bij Emiel Hoek aankloppen die er elders niet in slagen om het felbegeerde roze papiertje te halen, bijvoorbeeld mensen met faalangst of met een vorm van autisme en ADHD. “Ieder mens is anders en daar passen we onze aanpak op aan,” legt Emiel uit. “Wij geven mensen vertrouwen en hebben veel geduld met hen. Zo werkt een complimentje op zijn tijd bijvoorbeeld goed. Ook doen we veel bijscholingen voor mensen die een tijdlang niet gereden hebben of die hun vaardigheden willen bijspijkeren. Uiteindelijk gaat het erom dat iemand echt leert autorijden, niet dat hij met wat trucjes het examen haalt. Ik moet iemand met een gerust hart een contactsleutel durven geven en hem of haar veilig door een kinderrijke straat laten rijden.”

Verkeersschool Emiel Hoek
Zonnebloemstraat 26
2223 VC Katwijk
T 06 – 50 27 89 06
E [email protected]
I www.verkeersschoolemielhoek.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *