Reddingsboot Palace Noordwijk redt leven binnenvaartvrouw

In de vroege, donkere ochtend meerde een binnenvaartschip aan bij de sluizen van Lemmer aan de IJsselmeerzijde. Het jonge echtpaar twijfelde vanwege het onstuimige weer of zij met hun schip door zouden varen het IJsselmeer op, of dat zij het weer eerst nog zouden afwachten.

Tijdens het manoeuvreren zag de schipper, die achter het roer stond, zijn vrouw niet meer die op dat moment bezig was met de touwen voorop het schip. De schipper twijfelde geen moment en sloeg alarm. Om 06:41 uur alarmeerde het Kustwachtcentrum direct de twee reddingboten van KNRM Lemmer. Ook hulpdiensten als de brandweer, politie en ambulance werden ingeschakeld om in actie te komen.

KNRM Lemmer was met reddingboot Palace Noordwijk (vernoemd naar het Palace Hotel uit Noordwijk aan Zee) naar het binnenvaartschip gespoed om de vrouw te zoeken in het donker. Al snel zag de bemanning van de reddingboot dat de vrouw op eigen kracht naar een meerpaal was gezwommen en zich daaraan vastklampte. Omdat de watertemperatuur van het IJsselmeer gedaald is tot 11 graden, was de vrouw al zwaar onderkoeld geraakt en nauwelijks aanspreekbaar. De vrijwillige reddingbootbemanning heeft de vrouw uit het water gehaald en voorzien van warmte dekens om verdere afkoeling te voorkomen. De sluiswachters waren ook op de hoogte gesteld van het incident, en zetten de sluis meteen open zodat de reddingboot met de vrouw door kon varen. Na de sluis is de vrouw overgedragen aan de ambulance.

Reddingboot Valentijn heeft de schipper van het binnenvaartschip naar de ambulance gebracht om samen met zijn vrouw naar het ziekenhuis te gaan.

De reddingboot is vernoemd naar het Palace Hotel uit Noordwijk aan Zee naar aanleiding van het Reddersgala. Het Reddersgala van de KNRM werd daar in 2005 voor het eerst georganiseerd. Het initiatief voor het evenement lag bij het Palace Hotel, alwaar ook de tweede editie werd gehouden.

Sinds 2005 is het hotel de KNRM altijd blijven steunen. Sinds enkele jaren vraagt het hotel elke hotelgast om €1,- te doneren aan de KNRM. Jaarlijks wordt er een cheque uitgereikt aan de KNRM Noordwijk met enkele duizenden euro’s naar aanleiding van deze €1 actie.

Ook hangt er in het hotel een KNRM expositie die het imposante werk vertoont van de KNRM. General Manager van het Radisson Blu Palace Hotel, André Aaij: “Het werk wat de vrijwilligers van de KNRM verrichten is zo indrukwekkend en spectaculair dat wij ze graag willen steunen. Aangezien ons hotel op slechts 150 meter van de zee is gevestigd en veel van onze gasten de zee opzoeken is de link makkelijk gemaakt. Gasten begrijpen ook goed hoe belangrijk de KNRM in plaatsen zoals Noordwijk is en dragen dan ook graag hun steentje bij voor dit mooie doel”.

De schipper van het binnenvaartschip heeft vandaag contact gezocht met de KNRM om te laten weten dat de vrouw inmiddels in goede gezondheid verkeerd.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *