Flexibel werken is de trend

De grootste aanbieder van flexibele werkplekken ter wereld is Regus met 2.000 vestigingen in 750 steden en 100 landen. In Nederland heeft Regus 26 kantoren. Deze onderneming speelt in op de grote vraag naar tijdelijke en flexibele werkplekken, net als inmiddels veel andere organisaties, zoals in onze regio Crown Business Center.

De oprichter van Regus, Mark Dixon uit Groot-Brittannië, viel het in 1989 tijdens een tijdelijk verblijf in Brussel op dat veel zakenmensen aan het werk waren in hotels en cafés. Dat moet toch beter kunnen, dacht hij. Het resultaat was de geboorte van het eerste flexibele kantoor van Regus, in Brussel. Mensen die onderweg wilden werken, konden er tegen een geringe prijs tijdelijk een werkplek huren.

Groeien en krimpen
Het was het begin van een nieuwe manier van kantoor houden, zowel voor grote ondernemingen als voor kleine en startende ondernemers en zzp’ers. Wat hen verbindt, is de behoefte aan lage kosten voor huisvesting, direct opzegbare huurcontracten en kantoorruimte die snel kan meebewegen met de groei en krimp van de business.

De vraag naar dit type kantoren nam snel toe. Binnen enkele jaren had Regus een wereldwijd netwerk van bemande en goed gemeubileerde kantoren inclusief faciliteiten als printers, kopieermachines, wifi en catering. En al snel kwamen er nieuwe diensten bij, zoals vergaderzalen, ruimtes voor videocommunicatie en businesslounges, waar mensen met elkaar kunnen afspreken voor bijvoorbeeld een informeel overleg.

Beursnotering
Regus – met tienduizenden werknemers en 2.000 vestigingen in 100 landen – is wereldwijd de grootste aanbieder van flexibele werkruimtes. In 2000 kreeg de organisatie een notering aan de beurs in Londen. De organisatie groeide daarna explosief, onder andere door de overname van soortgelijke businesscenters als Stratis en HQ Global Workplaces. Sinds 2004 is Regus wereldmarktleider.

De kantoren van Regus bevinden zich in stadscentra, in zakenwijken, op vliegvelden en op goed bereikbare bedrijventerreinen. De nieuwste trend qua locatie zijn flexibele werkplekken in woonwijken. In 2009 werd de eerste locatie in ons land geopend. Op dit moment zijn er 26 Regus-vestigingen in Nederland. De planning is om hier 150 locaties te hebben, vooral kleine, goed geoutilleerde units. De aandacht van Regus in Nederland gaat op dit moment uit naar kantoren langs snelwegen, op treinstations, bij tankstations, in winkelcentra en op andere knooppunten.

Wijdvertakt kennisnetwerk
Ook andere organisaties haken in op de behoefte aan flexibele werkplekken. Een voorbeeld is Seats2meet, dat tijdelijke werkruimtes en vergaderzalen verhuurt in inmiddels zes landen, ook in Nederland op zo’n zestig locaties, onder andere in Leiden (De Framboos) en Leiderdorp (Area071). Faciliteren en verbinden van mensen is het credo van Seats2meet. Gebruikers huren niet alleen tijdelijk een werkplek, een ontmoetingsruimte of een vergaderruimte tegen flexibele voorwaarden, ze worden ook onderdeel van een wijdvertakt kennisnetwerk. Wanneer ze op een locatie van Seats2meet inloggen, kunnen ze hun diensten onder de aandacht brengen van andere ondernemers die aan het werk zijn bij Seats2meet.

In onze eigen regio (en inmiddels ook daarbuiten) is Crown Business Center van De Raad Bouw een voorbeeld van een organisatie die inspeelt op de vraag naar flexibele werkplekken. De stelregel is dat de huisvesting zich moet aanpassen aan de onderneming en dat mensen met elkaar worden verbonden. Wie een werkruimte huurt, krijgt er centrale faciliteiten bij, zoals een receptie, telefoondiensten, printen, kopiëren, vergaderruimtes, beveiliging, parkeerplaatsen, restaurants en soms zelfs kinderopvang. Op acht locaties in Nederland, die gekenmerkt worden door een uitstekende bereikbaarheid, zijn Crown Business Centers aanwezig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *