PostNL eerste bewoner nieuw bedrijventerrein Oosthoutlaan

Medio oktober neemt post- en pakkettenbedrijf PostNL een sorteer- en distributiecentrum voor pakketten in gebruik op het bedrijventerrein Oosthoutlaan in Sassenheim, een nieuw terrein dat door Meijer wordt ontwikkeld. Een interview met Paul Looije en Frans-Jan Westerbeek van Meijer Groep en Nikaj van Hermon namens PostNL. 

Het sorteer- en distributiecentrum voor pakketten dat PostNL in Sassenheim laat bouwen, maakt deel uit van een netwerk van negentien locaties verspreid door het land. Dit zouden er eerst achttien worden. Door de aanhoudende groei van met name online bestellingen is in de zomer van 2014 besloten hier een negentiende locatie aan toe te voegen.

Pakketten afkomstig uit en bestemd voor de omgeving worden straks in Sassenheim gesorteerd en gedistribueerd. Dit zijn voornamelijk pakketten die afkomstig zijn van webshops en online bestellingen van consumenten. De aanvoer van de pakketten gebeurt met vrachtwagens en de bezorging middels bestelbusjes. Het verzorgingsgebied (ingedeeld naar postcodegebieden) beslaat het gebied vanaf net boven Den Haag tot en met Hoofddorp en loopt aan de oostzijde tot aan Alphen aan den Rijn en Amstelveen.

Snel aan de slag
“We zochten naar een geschikte locatie tussen Leiden en Nieuw-Vennep langs de A44,” zegt Nikaj van Hermon, directeur transacties bij PostNL Real Estate. “Dit zoekgebied werd met name ingegeven door de reeds bestaande omliggende vestigingen: Harnaschpolder in Den Hoorn, PolanenPark in Halfweg en Distripark A12 in Waddinxveen. Het bestemmingsplan van het bedrijventerrein in Sassenheim paste bij wat PostNL zocht en we konden in korte tijd het traject voor de omgevingsvergunning doorlopen en starten met bouwen. Op dit bedrijventerrein konden we dus zeer snel aan de slag. Bovendien is het zeer gunstig gelegen nabij een op- en afrit van de A44 en het ligt midden in het verzorgingsgebied.” De grond die PostNL gekocht heeft van Meijer in Sassenheim, is iets meer dan 16.000 m2 groot. Op dit terrein wordt een u-vormig gebouw neergezet van circa 6.000 m2. De vestiging biedt in zijn totaliteit werkgelegenheid aan circa 250 FTE’en. Hierbij wordt de samenwerking gezocht met lokale organisaties voor sociale werkvoorziening en er worden minimaal 40 arbeidsplaatsen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het landelijke netwerk van pakketten in Nederland zijn momenteel al meer dan 1000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam.

Sinterklaas
De planning is dat het gebouw van PostNL halverwege oktober dit jaar operationeel is, inclusief de sorteermachine die tegelijkertijd wordt opgebouwd. Begin november, vlak voor de drukke piektijd rond Sinterklaas, moeten de eerste pakketten over de sorteermachine gaan. Als dit allemaal lukt, zit er tussen het tekenen van de koopovereenkomst (19 december 2014) en het eerste pakketje dat gesorteerd wordt nog geen tien maanden.

PostNL bezorgt momenteel circa 145 miljoen pakketten per jaar in Nederland. In 2014 waren er drie dagen waarop het post- en pakkettenbedrijf meer dan 1 miljoen pakketten per dag in Nederland bezorgde.

Stroomversnelling
De eerste contacten met PostNL over de vestiging van het sorteer- en distributiecentrum dateren van de zomer van 2013, zeggen Paul Looije en Frans-Jan Westerbeek, respectievelijk directeur en projectontwikkelaar bij Meijer Groep. “In november 2014 kwam het opeens in een stroomversnelling. Een maand later was het contract getekend, mede dankzij de welwillende medewerking van de gemeente Teylingen.
PostNL had een harde deadline (oktober 2015), gelukkig werden de problemen voor het afgeven van de benodigde vergunningen snel getackled.”

PostNL is de eerste nieuwe bewoner van het zes hectare grote bedrijventerrein, dat ruim is opgezet met veel groen en water, waardoor het een parkachtige uitstraling krijgt. Met 16.000 m2 voor het postbedrijf is meteen de helft van het uitgeefbaar gebied ingevuld. Medio jaren negentig kocht Meijer de grond waarop oorspronkelijk bollen werden geteeld. Na een langdurige procedure die langs de gemeente en de provincie voerde, werd in december 2013 het bestemmingsplan gewijzigd.

Mooie deal
“Dat was een mijlpaal,” zegt Paul Looije. “Dat geldt ook voor de verkoop aan PostNL. We zijn natuurlijk heel blij dat we nu in een keer de helft van de totale grond hebben kunnen verkopen. Het is een mooie deal en Teylingen krijgt een mooie organisatie binnen haar gemeentegrenzen. Met de vestiging van het sorteer- en distributiecentrum krijgen wij een mooie eyecatcher op het bedrijventerrein. Zo wordt Oosthoutlaan mooi voor het voetlicht gezet. Er lopen meerdere gesprekken met potentiële kopers voor de overige percelen. Nu moeten we doorpakken.”

Drie vragen aan Bas Brekelmans, wethouder EZ in Teylingen

Hoe blij is de gemeente met een bedrijf als PostNL binnen de gemeentegrenzen?
“De gemeente Teylingen is natuurlijk heel erg blij dat PostNL zich in onze gemeente wil vestigen. Teylingen ziet PostNL als een belangrijk bedrijf, mede doordat laaggeschoolden (een maatschappelijk belangrijke doelgroep) kansen krijgen als het gaat om de werkgelegenheid. Teylingen is goed bereikbaar vanwege de directe ligging aan de snelweg A44. Met  de komst van PostNL  wordt het positieve vestigingsklimaat van Teylingen in de regio onderstreept.

Doordat PostNL zich op het bedrijventerrein vestigt, hopen we op een aantrekkende werking voor andere bedrijven die overwegen zich te vestigen op het bedrijventerrein aan de Oosthoutlaan. Met de komst van PostNL is natuurlijk nog niet het volledige bedrijventerrein gevuld, maar dit is wel een geweldige eerste stap.”

Wat betekent dit voor de werkgelegenheid in Teylingen?
“De komst van PostNL is zeer positief voor de werkgelegenheid in Teylingen. Vooral voor laaggeschoolden en mensen met een arbeidsbeperking biedt dit een kans. Dit is een groep mensen waarvoor de kansen op de arbeidsmarkt in de Bollenstreek langzaam minder worden door de terugloop van de werkgelegenheid.”

Hoe omschrijf je bedrijventerrein Oosthoutlaan, vergeleken met andere bedrijventerreinen in de regio?
“De functie van het bedrijventerrein Oosthoutlaan is niet anders dan andere terreinen in de regio. Maar als het gaat om de inrichting van het bedrijventerrein is er hier niet voor gekozen om elke vierkante meter van het terrein volledig te benutten voor het neerzetten van bedrijfsgebouwen. Zo is er aan de voorzijde van het terrein een stuk grond gereserveerd voor groen. Hierdoor krijgen we een natuurlijke en rustige overgang van het bedrijventerrein naar de naastgelegen Roodemolenpolder.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *