Column Ruben van der Zwan: De val van softwarelicentiemodellen

Jarenlang hebben de oude licentie modellen de heren van de grote software huizen zeer goed dienst gedaan en triljoenen in omzet gegenereerd. De eerste licentiemodellen waren simpel, per fysiek systeem betaalde men een licentie echter toen kwamen de multi-core en ‘virtuele machines’ ten tonele en het model moest aangepast worden naar een prijs per core of ‘virtuele machine’. Aangezien het lastig te controleren was of men en het aantal ‘virtuele machines’ gebruikten ging men het aantal cores dat een systeem fysiek had licenseren. Plotseling moest je bij het aanschaffen van de hardware rekening houden met de hogere kosten van de software licenties vanwege het aantal CPU cores, een hele lastige zeker omdat je de hardware meestal op de groei kocht en niet alle capaciteit van de machine meteen ging gebruiken.

In de tijd van hoogtij was het voorgaande te legitimeren/slikken echter wanneer de bedrijven in de markt meer met minder moeten doen en elke uitgave moeten verantwoorden gaat deze vlieger niet zo gemakkelijk meer op.

Als reactie op het traditionele licentie model en de bijbehorende kosten is de gemeenschap zelf software gaan ontwikkelen en is dermate volwassen geworden dat ze geduchte tegenstanders zijn geworden van de huidige gevestigde software huizen. Omdat deze software nu net zo goed, of zo niet beter is dan, ontbeert ze enkel nog betrouwbare ondersteuning, want het is wel zo als u een acuut probleem heeft wilt u wel zo snel mogelijk geholpen worden en niet wachten tot iemand in de gemeenschap uw probleem eens op een zondagochtend oppakt. Om die reden zijn er vanuit de gemeenschap technologie bedrijven ontstaan die support leveren op deze ‘open source’ software. Open source software is volwas- sen geworden en biedt kwaliteit en ondersteuning die u nodig heeft.

Open source software met productie support is here to stay. Vanzelfsprekend hebben een aantal gevestigde software producenten ook niet stilgezeten en zijn overgestapt naar een ‘Pay what you use’ model. Welk model u ook kiest doe er uw voordeel mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *