Column Michel Kappen: Maatschappij!

Ik ben een voetbaldier. Vanaf mijn 7e speel ik voetbal. En op het werk hebben we het dagelijks over voetbal. Zet de tv aan en er is van 7 dagen per week voetbal. Voetbal  is voor veel mensen een vast patroon in hun dagelijkse leven geworden. Voetbal is een afspiegeling van de MAATSCHAPPIJ! En met die MAATSCHAPPIJ is het niet best!

Want zeg nou eerlijk, wanneer heeft u nu voor het laatst een positieve impuls gekregen van voetbal, buiten de prestaties van uw zoon om dan. Nou???

Ik zit nu achter mijn bureau en de volgende gedachten spelen door mijn hoofd. Johan Derksen, Van Bommel, slappe inzet van dik betaalde profvoetballers, supporters die de club een ‘warm’ hart toedragen en niet veel meer dan ongenuanceerde woordkeuzes te gebruiken die de gemoedstoestand op pijnlijke wijze aan het met donkere wolken bedekte daglicht brengt. En als de witte zakdoekjes bij de ETOS in de uitverkoop zijn, zwaaien we daar lustig mee in het rond (dat is dan wel terecht!) Gingen ze elkaar maar eens te lijf met zakdoekjes i.p.v. ijzeren staven! Gefrustreerde trainers en ouders langs de kant, vieze tackles, scheids- en grensrechters die gemolesteerd en bedreigd worden, ongekende salarissen en een zieke bedrijfscultuur. En je doet je vrouw er ook geen plezier mee! Lang leve het voetbal!

Nu was ik laatst bij de Basketball in Leiden. Ik sponsor deze club vanwege een zeer goede relatie van me. Nu heb ik weinig tijd om de wedstrijden te volgen, maar elke keer als ik een wedstrijd bekijk is het feest!

Supporters die na afloop met elkaar bier drinken, sociale cultuur, sfeer, muziek, tomeloze inzet van spelers die niet lopen te piepen als ze een stootje krijgen. Er wordt teminste gescoord. Het ene punt is nog mooier dan het andere. Ik heb nog nooit zo vaak gejuicht als bij een basketball wedstrijd!! En je zit er ook nog warmpjes bij! En dat alles voor een betaalbare prijs! Dat moet toch de ultieme sport voor Nederlanders zijn!

Als u vindt dat sport een afspiegeling van de MAATSCHAPPIJ is dan heb ik u nu alvast enthousiast gemaakt en hoeft u de bal er alleen, niet in te koppen, maar in het netje te gooien. Lang leve het Basketball!

Michel Kappen

Een Nederlander met een Schots tintje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *