Aan de ‘Basis’ van kansen voor Katwijk

Lokaal betrokken bedrijfsmakelaar ziet genoeg dynamiek.

Als we het over Katwijk en haar ontwikkelingen hebben, dan kunnen we niet om Basis Bedrijfshuisvesting heen. Persoonlijk betrokken en met een schat aan regionale en lokale kennis weet deze vastgoedadviseur precies wat er speelt binnen de gemeentegrenzen. En dat is best veel, getuigen de transacties die onlangs gedaan zijn. Ondanks de moeilijk economische tijd is er in Katwijk dus genoeg dynamiek. Kansen die voor het oprapen liggen.

Dat Katwijk hem aan het hart gaat, is niet verwonderlijk. Zelf afkomstig uit de bijzondere badplaats is Basis-partner Sander Zwaan uitstekend op de hoogte van de laatste en toekomstige ontwikkelingen in zijn eigen woonplaats. Met beide benen stevig in het hart van het werkgebied van de regionale bedrijfsmakelaar merkt hij dat er, ondanks de crisis, nog volop dynamiek is. “Neem het pand dat we namens Ouwehand Bouw aan de gemeente verkocht hebben. Samen met de gemeente Noordwijk wil Katwijk daar een gemeentewerf van maken. Dat betekent dat de terreinen van de gemeentewerf in Valkenburg en Rijnsburg weer vrijkomen.”

Maar ook de verhuur van de voormalige Motorhuislocatie aan Ambachtsweg aan een formule van Beter Bed en van het oude kantoor van woningbouwvereniging Dunavie aan Bureau Jeugdzorg laten zien dat er nog genoeg te ondernemen is in Katwijk. “ Ook hebben we op de bloemenveiling Flora het oude bedrijfs- en kantoorpand Van Vianen Flowerexport verkocht aan een groot bloemenbedrijf. Daarnaast zijn we momenteel bezig met een drietal toonaangevende transacties die medeafhankelijk zijn van de medewerking van de lokale overheid. Of dat doorgaat, hoop ik later te kunnen vertellen, maar wil het wel alvast noemen. Omdat het naar mijn mening laat zien dat er nog steeds ondernemers zijn die het lef hebben om – in deze tijd – iets neer te zetten.”

Volumineuze detailhandel

En dat gegeven is fijn, want net zoals in de rest van het land, is er ook in Katwijk steeds meer leegstand te zien. “Ik ben nu al bijna 15 jaar bedrijfsmakelaar”, vertelt Zwaan hierover, “en heb tot voor kort nog nooit een pand in de Princestraat in de verhuur gehad. Nu dus wel. Al valt het in vergelijking met omliggende dorpen in de regio hier nog erg mee. Sterker nog, er zijn veel grote partijen die naar Katwijk zouden willen. Er liggen genoeg aanvragen van volumineuze detailhandelsbedrijven in bijvoorbeeld de bouw- en meubel- branche. Daar moeten we op inspringen! En ’t Heen – dat nodig gerevitaliseerd moet worden – is daar dé plek voor.”

Hoewel hij de bezwaren van de middenstand in het centrum van Katwijk wel kent en kan begrijpen, is zijn visie toch anders. “Het winkelcentrum hoeft niet bang te zijn dat volumineuze detailhandel het centrum schaadt. Sterker nog, ik denk dat als we de volumineuze detailhandel in het zadel helpen, er juist meer bezoekers uit de regio naar het centrum komen. Daarom is het ook zo belangrijk dat de parkeergarage in het duin er komt. Als mensen hier komen om te winkelen, dan willen ze ook makkelijk parkeren. Versterking van het centrum is dan wel een vereiste. Allereerst in de vorm van die parkeergarage, waarna een autoluw centrum kan worden gecreëerd , vervolgens meer terrassen en ondersteunende horeca in de Princestraat ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld het terras van Meesterbakker Van Maanen,  zodat de bezoekers er met veel plezier rondlopen. Vervolgens zal het centrum van Katwijk ook weer aantrekkelijk worden voor winkelketens, zodat de leegstaande panden weer worden verhuurd.”

Elkaar versterken

Goed op dreef, praat Zwaan verder: “Mijn inziens is het dan ook niet nodig om de winkels uit bijvoorbeeld de Rijnstraat of het Castellumplein weg te halen, want die hebben hun eigen charme en verdienmodel. Ik denk dat we beter kunnen inzetten op die combinatie van winkelen en recreëren. Zo kunnen we ook het gevecht aan met internet. Als je zorgt voor een leuk centrum, dan blijven mensen langer en kopen ze meer spullen. Dan gaan ze eerst meubels kijken op ‘t Heen, dan funshoppen in het centrum, een hapje eten op de boulevard en dan het strand op. Dat is hun dagje Katwijk. Al deze faciliteiten versterken elkaar juist en zorgen voor meer aantrekkingskracht en bezoekers vanuit de regio voor een compleet dagje Katwijk. Doe je dit niet dan raak je de consument kwijt aan een andere gemeente in de buurt. Er zijn genoeg kansen dus”, concludeert Zwaan, “maar die moeten we niet laten liggen.”

‘Pand Ouwehand Bouw zeer geschikt voor verdere samen werking tussen gemeentes’

“Zowel de gemeente Katwijk als de gemeente Noordwijk waren op zoek naar nieuwe huisvesting voor de gemeentewerf”, zo laat projectleider Albert de Vries van de gemeente Katwijk weten. “Voor de gemeente Katwijk gold als belangrijkste reden dat de huurcontracten van het Marinevliegveld Valkenburg afliepen. Het door Noordwijk beoogde gebied voor het realiseren van een nieuwe gemeentewerf, lag letterlijk op steenworp afstand van de huidige locatie van de milieustraat, die door beide gemeenten al gezamenlijk wordt geëxploiteerd. Om te voorkomen dat er op een zeer korte afstand van elkaar twee gelijksoortige voorzieningen zouden worden gerealiseerd, is besloten te krachten te bundelen.

Het pand aan de Heerenweg, dat eigendom was van Ouwehand Bouw, bleek daarbij een zeer geschikte locatie. Allereerst beschikt het pand over de mogelijkheden waarnaar Katwijk en Noordwijk op zoek zijn (stallings- en opslagruimte, voldoende kantoorruime, een werkplaats, kortom een zeer ruim pand). Daarnaast is aankoop van dit pand ook nog eens goedkoper dan nieuwbouw en levert schaalvergroting (samenwerking dus) lagere exploitatiekosten en dus financiële voordelen voor beide gemeenten op. Tot slot ontstaat er meer efficiency bij samenwerking ten opzichte van een situatie met decentrale locaties.”

Basis Bedrijfshuisvesting

Hoofdkantoor Leiden
Vrijheidslaan 35
2321 JR Leiden
T 071 – 523 32 77
www.basis.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *