ICT-Express: Track ’n Trace op ons internetgebruik

Weleens opgemerkt dat na het bezoeken van de Dell-website een week lang Dell-advertenties getoond worden op alle websites die je erna bekijkt? Of dat misschien juist gemerkt na het bekijken van Bosch-gereedschap of de website van Zalando? Tegenwoordig houden alle grote internet reclamebureaus bij welke websites wij bezoeken op het internet. Dat doen ze met behulp van tracking cookies.

Onlangs is de discussie hierover weer opgelaaid, nadat Google bekend maakte per 1 maart jl. haar privacyvoorwaarden aan te passen, zodat ze informatie van verschillende diensten kan combineren en op deze manier advertenties beter kan afstemmen op de websurfer. Veel internetgebruikers vinden dat daarbij hun de privacy aangetast wordt. Google, Facebook en veel andere internetbedrijven houden via tracking cookies bij welke websites internetgebruikers openen om vervolgens gerichte advertenties te tonen.

In de meeste internetbrowsers is het mogelijk om dit tracken tegen te gaan. Hieronder volgen instructies hoe je tracking cookies uitschakelt in de meest bekende browsers:

Internet Explorer 9

Open Internet Explorer. Druk op de linker [ALT] toets. In de menubalk die verschijnt klik je op ‘Extra’ en dan op ‘Traceerbeveiliging’. Klik ‘Uw persoonlijke lijst’ aan en klik onderaan op de knop ‘Inschakelen’. Klik vervolgens op de knop ‘Instellingen’ en zet het bolletje voor ‘Automatisch blokkeren’. Klik daarna tweemaal op OK. (Deze optie zit niet in oudere versies van Internet Explorer. Internet Explorer 9 is alleen beschikbaar voor Windows Vista en Windows 7)

Firefox 5 t/m 10

Open Firefox. Druk op de linker [ALT] toets. . In de menubalk die verschijnt klik je op ‘Extra’ en dan op ‘Opties’. Ga naar Privacy. Kies bij Geschiedenis ‘Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis’. Verwijder het vinkje voor ‘Cookies voor derden accepteren’ en klik op OK.

Safari 5

Safari blokkeert standaard tracking cookies. Je hoeft daarvoor geen extra instellingen te doen. (Deze instelling werkt echter niet volledig. Websites zoals Google weten deze blokkering te omzeilen onder Safari.)

Chrome

Open Chrome, klik op het steeksleutel icoontje en kies opties. Selecteer geavanceerde opties en klik bij Privacy op de knop ‘Instellingen voor Inhoud’. Zet een vinkje voor ‘Indirecte cookies en sitegegevens blokkeren’. Klik daarna op de knop ‘Alle cookies en site gegevens’ en verwijder daar alle cookies. (Hiermee schakel je alleen het volgen van internetgebruik via ‘Tracking Cookies’ uit. Chrome heeft meerdere methodes om internetgebruik te volgen voor Google.)

www.ict-express.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *