Drie namen in de race voor nieuw dorp op voormalig vliegkamp Valkenburg

Deel dit artikel

Valkenhorst, Nieuw-Valkenburg en Limesveld zijn nog in de race als naam van het nieuwe dorp op voormalig vliegkamp Valkenburg. Die drie kanshebbers heeft de gemeentelijke adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimten (NOR) gekozen uit bijna zevenhonderd inzendingen.
Het gemeentebestuur heeft ingestemd met deze drie namen, die het resultaat zijn van een prijsvraag die Katwijk heeft uitgeschreven. Tussen 12 en 22 oktober kunnen alle inwoners en mogelijke toekomstige inwoners digitaal stemmen op hun voorkeursnaam.

De adviescommissie komt ook met een motivatie voor de top drie. De naam ’Valkenhorst’ bestaat uit twee delen. Valk verwijst naar de vogel uit de naam van het oude dorp. ’Een horst is een nest wat kan staan voor het voormalige vliegveld. Maar ook voor een nieuwe rustige woonwijk.’

Tot nu toe gebruikt het Rijksvastgoedbedrijf, de grondeigenaar op het oude vliegkamp, de werktitel ’Nieuw Valkenburg’. Deze is nu dus met verbindingsstreepje ook op de shortlist te vinden. ’Nieuw-Valkenburg’ verwijst volgens de adviescommissie naar zowel het oude dorp Valkenburg met haar eigen gebruiken als naar de nieuwbouw. Het verbindingsstreepje in de naam benadrukt de verbinding tussen nieuw en oud.

De naam ’Limesveld’ verwijst naar de Romeinse tijd. De Limes vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk in Nederland. Op de plek waar de nieuwe woonwijk komt zijn in het verleden veel archeologische vondsten uit deze tijd zoals een Romeinse weg gedaan.

Vaker genoemde suggesties uit de zevenhonderd inzendingen die het niet hebben gehaald zijn onder meer Katburg, Vliegwijk, Katwijk-Zuid, Oranjeveld, Nieuw Brittenburg en Valkenburgse Meent.

Leave a Comment