Provincie Zuid-Holland streeft naar meer zonnepanelen


Deel dit artikel

De provincie Zuid-Holland streeft ernaar dat er op meer daken zonnepanelen komen. Met het aanvalsplan ‘zon’ wil de provincie ondernemers en bewoners stimuleren om hun daken beter te benutten. De provincie trekt hiervoor een bedrag van vier miljoen euro uit.
Op grote daken is volgens de provincie Zuid-Holland nog veel potentie om duurzame energie op te wekken. Het gaat om bijvoorbeeld daken van bedrijventerreinen of een blok huizen van een woningbouwcorporatie. Maar niet alle daken zijn volgens de provincie meteen geschikt voor zonnepanelen. Soms moet de constructie bijvoorbeeld aangepast worden om de zonnepanelen te kunnen dragen. De extra investering die dan nodig is, weerhoudt veel grootdakbezitters ervan om zonnepanelen te plaatsen. ‘Het is zonde dat er nog zoveel daken zijn die we niet gebruiken. We hebben in kaart gebracht waar dat aan ligt en pakken de oorzaken aan met een breed plan,’ vertelt energie gedeputeerde Berend Potjer. ‘We willen met de subsidie zoveel mogelijk grote daken beschikbaar te maken voor het opwekken van zonne-energie’.

Met de subsidieregeling ondersteunt de provincie dus de eigenaren van grote daken bij de investeringen die nodig zijn om het dak geschikt te maken voor zonnepanelen. Op de daken moeten minimaal voor 15 kWp zonnepanelen (ongeveer 45 stuks) passen. Het gaat hierbij om subsidies van 2500 tot 5000 euro voor de dakeigenaar, afhankelijk van het vermogen aan zonnepanelen dat wordt gerealiseerd.

Leave a Comment