Duizenden bezoekers voor heropend Naturalis in Leiden

Deel dit artikel

Bijna 6000 mensen hebben het eerste weekend na de opening een bezoek gebracht aan het vernieuwde Naturalis. Het natuurhistorisch museum ging na twee jaar weer open voor het publiek.

Naturalis is gerenoveerd en heeft er een gloednieuw museumpand bij. Honderden mensen stonden op de eerste dag al in de rij om als eerste te kunnen zien hoe het museum veranderd is. Binnen een uur waren er al duizend bezoekers geteld.

Op dit moment zijn er negen tentoonstellingen. Twee zalen worden gebruikt voor wisselende tentoonstellingen. Zeven zalen zijn voor de vaste collectie met thema’s als leven, de dood, de ijstijd, de verleiding en de dinotijd.

Trix
In zaal ‘dino’ is de Camarasaurus, de langnekdino van 17 meter lang en 9 meter hoog, nu in zijn geheell te zien. In het oude museum stond deze dinosaurus op de eerste verdieping en stak zijn nek door het plafond zodat zijn hoofd op de tweede verdieping te bekijken was. In dezelfde zaal is ook het 66 miljoen jaar oude skelet van de Tyrannosaurus rex (T. rex) met de naam Trix te zien.

Volgens de woordvoerster waren bezoekers ook erg enthousiast over de zaal ‘leven’, waar mensen langs 650 objecten kennismaken met alle natuur op aarde. ‘Via de zee, over land naar de lucht terwijl al je zintuigen worden geprikkeld in een soort filmische beleving met geluiden.’

Noodzakelijke verbouwing
In Naturalis is een collectie van 42 miljoen natuurhistorische objecten ondergebracht. Het nieuwe museum is ook een instituut waar meer dan 200 mensen biodiversiteitsonderzoek kunnen doen met de modernste voorzieningen.

Volgens Naturalis was de verbouwing noodzakelijk omdat het oude museumgebouw te klein was geworden voor het groeiend aantal bezoekers. In 2016 bezochten 410.000 mensen het museum.

Leave a Comment