Horeca in de hausse: hoe komen ze aan goede mensen?


food being served by a waiter during
Deel dit artikel

Volle terrassen, bruisende evenementen, alle smaken van de wereld in de restaurants; en in de binnensteden maken winkels plaats voor steeds meer horeca. Met de opleving van de economie beleeft het uitgaansleven weer een hausse. Maar hoe zorgen ze voor voldoende gastvrije medewerkers?

Er is een tekort aan personeel in de horeca schrijven de vakbladen in de afgelopen maanden. Wij namen de proef op de som en belden een serie ondernemers in de streek. Het meest opvallende antwoord? ‘Wij vertrouwen op onze eigen sociale netwerken voor voldoende medewerkers.’

Oproepkrachten goed inroosteren

“Het grootste deel van ons personeel bestaat uit oproepkrachten,” zegt Kevin Pelt eigenaar van restaurant/evenementenlocatie Cheers! in Voorhout, “Toen wij vorig jaar ons nieuwe terras openden heb ik geleerd om verder vooruit te roosteren. Als de drukte dan een keer minder is dan verwacht, dan zorg ik toch voor ander werk. Ik heb mij nog nooit zorgen gemaakt over de minimum-urengarantie voor oproepkrachten.”

Edwin Dufais van Dufais catering & events in Hazerswoude merkt dat het vullen van de planning van oproepkrachten een weektaak is geworden. “Catering en events is grillig. In toptijden kunnen wij ieder weekeinde tientallen mensen tegelijk aan het werk hebben. Dat lukt prima, maar wij hebben er meer werk aan dan vroeger. Wij kunnen een beroep doen op 75 oproepkrachten. En als dat écht een keer niet rond te breien is, dan zetten wij een klus op temper.works. Dat is een markplaats voor los horecawerk waar bedrijven en ‘free flexers’ elkaar kunnen vinden.

‘Kent iemand nog iemand?’

Bij De Vergulde Vos in Rijpwetering werken acht full timers. “Dat is een fijn team waar alles om draait.” Arjen van Leeuwen heeft dit voorjaar een vacature voor een leidinggevende gastvrouw/heer kunnen vullen. “De meeste mensen vinden wij via-via. Dan zetten wij in de groepsapp een oproep uit en dan komt er altijd wel een broertje, zusje, neefje of nichtje. Dat lukt natuurlijk alleen wanneer je ook een leuke werkgever bent. Daar besteden wij dan ook veel aandacht aan, en aan een goed salaris.”

Apo Yilmaz van Easy Dinner in Waddinxveen doet precies hetzelfde: “Wij betalen ze goed, wij waarderen ze goed en wij geven ze verantwoordelijkheid.” Zo af en toe gaat er iemand weg. “De meeste part timers doen het werk naast een opleiding. Als ze die afronden gaan ze door naar een “echte baan”. Dat hoort erbij. Daarom vraag ik alle parttimers om hun vertrek tijdig aan te kondigen en om het team te helpen een vervanger te vinden. Ook dat is een verantwoordelijkheid die ze kennelijk graag oppakken, want dat lukt altijd.”

Creatief werven van nieuwe mensen

Voor Strandpaviljoen Zee en Zon uit Katwijk was de verandering naar het hele jaar open zijn geen probleem, maar juist de oplossing. Kees van Duin: “Toen wij mensen daarom vaste banen konden aanbieden kwamen belangstellenden vanzelf naar ons toe.” Zo’n verandering is niet voor iedereen haalbaar. 

Maar Corine en Arnold Geerlings van Sea You Hotel in Noordwijk bedachten wel een eigen creatieve oplossing om aan nieuwe mensen te komen: “Wij organiseerden een open huis voor kennissen van onze vaste ploeg. Dat werkte geweldig en daar hebben wij vijf nieuwe medewerkers mee gevonden. Of eigenlijk hebben zij óns gevonden.”

Leave a Comment