Drie projecten in Katwijk genomineerd voor de architectuurprijs

Deel dit artikel

In gemeente Katwijk zijn dit jaar drie projecten genomineerd voor de Rijnlandse architectuurprijs. De architectuurprijs die tweejaarlijks wordt georganiseerd door RAP Leiden, een organisatie die zich bezig houdt met architectuur in de regio Rijnland. Kustwerk Katwijk werd in 2015 door de vakjury verkozen als het beste gebouw in de regio. Dit zijn de drie Katwijkse projecten die in 2019 zijn genomineerd:

Fietsbrug Oude Rijn
De brug, die gemeente Katwijk met gemeente Oegstgeest verbindt, is ontworpen door architect Syb van Breda. De realisatie van de brug is een gezamenlijk project van Provincie Zuid-Holland, gemeente Katwijk en gemeente Oegstgeest.
Het ontwerp is een slanke draaibrug van staal. De brug draait horizontaal open. Het draaipunt ligt aan de kant van Valkenburg. Het draaiende deel wordt in balans gehouden door een 12 meter hoog, schuin oplopend tegengewicht; een pyloon.

Huurwoningen Hoorneslaan (Dunavie)
De sociale huurwoningen aan de Hoorneslaan zijn ontworpen door KAW architecten uit Rotterdam. Het project Hoorneslaan bestaat uit drie woonblokken van elk 29 energiezuinige woningen. Elk woonblok is voorzien van een fraaie, gedraaide kopgevel en een andere steenkleur. Ze zijn voorzien van brede galerijen en ieder woonblok heeft een lift. De sociale huurwoningen hebben een gemiddelde grootte van 75 m2.

Duinrand (DSV)
Architect Korbee Van der Kroft Architecten BNA heeft zorgappartementen, een restaurant, een multifunctionele ruimte en diverse kantoren samengebracht tot een compleet zorgcentrum. Het zorggebouw aan de Nolensstraat bestaat uit twee hyper moderne woonzorggebouwen van vier, respectievelijke vijf verdiepingen. De gebouwen zijn verbonden met elkaar door een glazen corridor.

Stemmen
De jury buigt zich komende maand over de genomineerden en maakt op 4 september 2019 een lijst bekend waarop inwoners uit de regio een stem uit kunnen brengen.

Leave a Comment