De rust moet terugkeren op de werkvloer

Deel dit artikel

Waar kantoorwerkzaamheden vroeger voornamelijk op kantoor werden uitgevoerd, is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om vanuit het bedrijfspand te werken. Aan de ene kant is dit een positieve ontwikkeling. Mensen die werk willen combineren met hun gezin en mensen die als zelfstandige een bedrijfje runnen, kunnen vanuit huis hun werk doen. Het geeft veel vrijheid en je kunt je uren indelen zoals je dat zelf wilt. Anderzijds is deze vorm van thuiswerken of werken in andere ruimtes die hier niet voor zijn ingericht nadelig. Wat kun je doen om de rust te laten terugkeren?

Een gebrek aan structuur kan zorgen voor stress
Sommige mensen vinden een negen-tot-vijf-baan op een vaste locatie prima. Anderen voelen juist de behoefte aan meer afwisseling. Wanneer je werken op diverse locaties met elkaar afwisselt, zoals gedeeltelijk op kantoor en gedeeltelijk thuis, kan dit stress geven. Hoe aantrekkelijk dit concept ook klinkt, vaak zal de grens tussen werk en privé vervagen. Je zult in je vrije tijd geneigd zijn om toch nog even die ene e-mail te beantwoorden of om die ene taak af te ronden. Hierdoor kan uiteindelijk een rommelige situatie ontstaan, waar verschillende delen van je leven niet langer afgebakend zijn. Ook zijn er mogelijk lichamelijke gevolgen voor deze manier van werken. Zo neem je thuis bijvoorbeeld je laptop op schoot, waarbij je in een houding zit die niet goed voor je is. Op de korte termijn zal je hier misschien weinig last van hebben, maar als je dit langer en vaker doet, zullen de gevolgen merkbaar zijn.

De gevolgen van een slechte zithouding
Je kunt je wel voorstellen dat een verkeerde zithouding klachten als nek- en rugpijn veroorzaakt. Maar wist je dat de gevolgen veel verder gaan? Wanneer je voorovergebogen zit, kunnen je middenrif en ribben niet volledig uitzetten. Hierdoor wordt het ademhalen moeilijker en zal er minder zuurstof in het bloed worden opgenomen. Ook al voel je dit niet direct, verkeerd ademhalen kan symptomen als vermoeidheid, spanning, een verslechte concentratie en prikkelbaarheid met zich meebrengen. En dat werkt niet bevorderend voor een gevoel van rust.

Bureaustoelen van Albeka voor de juiste zithouding
Om klachten ten gevolge van een slechte zithouding te voorkomen, is het raadzaam om tijdens het werk een goede bureaustoel tot je beschikking te hebben. Dit geldt op kantoor, in huis of waar dan ook. De bureaustoelen van Albeka voldoen aan de vereisten om op een gezonde manier te zitten. Het best kies je voor een exemplaar met verstelbare onderdelen, zodat je de stoel precies kunt aanpassen aan jouw lichaam. Ook is het belangrijk dat het bureau waaraan je werkt de juiste hoogte heeft. Zit juist, voorkom pijnklachten, adem vrij en laat de rust terugkeren.

Leave a Comment