Wie erft de aandelen van de DGA?


Deel dit artikel

Als je geen testament hebt, bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Dat zijn in eerste instantie de echtgenoot en kinderen: alles gaat naar de echtgenoot en de kinderen krijgen een vordering. Heb je geen echtgenoot of kinderen, dan komen ouders, broers en zussen aan bod. Met name bij ondernemers is deze wettelijke verdeling vaak ongewenst: is de echtgenoot wel de beoogde bedrijfsopvolger? Onenigheid of zelfs ruzie tussen de erfgenamen of je compagnon ligt op de loer.

Erfbelasting
Daarnaast sluit de wettelijke verdeling vaak niet aan bij de vrijstellingen voor ondernemingen in de erfbelasting en inkomstenbelasting. Daardoor is de kans groot dat je meer belasting moet betalen dan nodig is. Bij een onderneming met een waarde van € 1 miljoen moeten je erfgenamen maximaal 20% belasting betalen, dus € 200.000. Vaak kun je door het goed (en tijdig) te regelen ervoor zorgen dat je erfgenamen hierover helemaal geen erfbelasting hoeven te betalen.

Ook als je samen met iemand een bedrijf hebt (B.V., Vof) en een van jullie overlijdt, geldt het bovenstaande en neemt de partner (of de kinderen) van je compagnon zijn of haar plaats in. Hoe kun je ervoor zorgen dat na overlijden de juiste opvolger het overneemt?

Je kunt je opvolging van tevoren regelen zoals jij dat wilt en afwijken van de verdeling die de wet voorschrijft. Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst, een Vof-contract of een testament. Zo zorg je dat je bedrijf in de juiste handen terechtkomt. Je kunt dan gelijk regelen dat je erfgenamen niet teveel belasting betalen.

Nienke Kimsma
Senior Belastingadviseur
JAN© Accountants & Adviseurs
www.jan.nl

Leave a Comment