Ruimtevaart krijgt 26 miljoen euro extra ondersteuning

Deel dit artikel

De Rijksoverheid, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Noordwijk geven gezamenlijk met € 26 miljoen een extra impuls aan de Nederlandse ruimtevaartsector. De bijdrage gaat naar de Space Campus Noordwijk. Daar werken bedrijven en onderzoekers aan open innovaties voor en vanuit de ruimtevaart.
De ondersteuning gaat ook naar de modernisering van het nabij gelegen onderzoekscentrum ESTEC, het technologische hoofdkwartier van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA waar 2.800 mensen werken.

Regio Deal ’ESTEC en Space Campus Noordwijk’
Staatssecretaris Mona Keijzer (ministerie van Economische Zaken en Klimaat), gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (provincie Zuid-Holland) en burgemeester Jan Rijpstra (gemeente Noordwijk) ondertekenden onlangs de Regio Deal ’ESTEC en Space Campus Noordwijk’. Een akkoord om de ruimtevaartactiviteiten in Nederland verder te versterken.

Het Rijk stelt € 15 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling van een internationale ontmoetingsplek bij ESTEC. De provincie en de gemeente investeren respectievelijk acht en drie miljoen euro om nieuwe initiatieven tot stand te brengen voor de verdere ontwikkeling van de Space Campus.

Veel ruimte voor start-ups
Burgemeester Jan Rijpstra (ook lid van de Economic Board Duin- en Bollenstreek) stelt: “Door de Regio Deal komt er op de Space Campus veel ruimte voor start-ups om uit te groeien tot mooie mkb-bedrijven. Zij krijgen hier een goede landingsplaats met testfaciliteiten, ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en een plek om elkaar te ontmoeten.”

Van groot economisch belang voor Noordwijk en de Bollenstreek
“Noordwijk is een fantastische locatie voor bedrijven om zich te vestigen. Dichtbij ESTEC wordt de komende jaren een vestigingsplek gecreëerd met alle mogelijkheden om bedrijven aan te trekken en deze te laten groeien en bloeien. De Regio Deal is van groot economisch belang voor Noordwijk en de Bollenstreek. Het betekent veel nieuwe bedrijven en veel nieuwe banen in onze regio,” aldus de burgemeester.

Investeringen in ruimtevaart
De Nederlandse samenleving verdient een veelvoud van de investeringen in ruimtevaart terug via telecommunicatiediensten, navigatie, precisielandbouw, weersverwachtingen en via de aanwezigheid van het onderzoekscentrum ESTEC in Noordwijk.

Leave a Comment