Profwielrenners Sunweb bezoeken Leidse ijshal

Deel dit artikel

Onderzoekers van de TU Delft hebben vanaf 28 augustus de Leidse ijshal voor twee weken afgehuurd om daar wind- en weerstandsonderzoek te doen bij wielrenners. De profploeg van Sunweb is nauw betrokken bij het project en twee renners komen ervoor ook naar het schaatscentrum aan de Vondellaan. ,,De hal heeft een mooie ovaal en die hebben we nodig’’, aldus woordvoerder Alexander Spoelstra.
In een gebruikelijke windtunnel waar de aerodynamica (windweerstand) wordt bekeken en gemeten, staan de voorwerpen stil. Daar wordt vervolgens lucht door windmachines langs geblazen.

Dat werkt wellicht goed bij onderzoek naar de aerodynamica van auto’s, maar het strookt niet met de werkelijkheid bij wielrenners want die staan niet stil en hebben verschillende houdingen tijdens het fietsen.

In de opzet van Spoelstra’s onderzoeksteam staan de wielrenners ook niet roerloos op een plek, maar rijden ze door een zwarte tunnel die als een tent is opgezet. Omdat de lucht die in het voorbijgaan wordt verplaatst niet zichtbaar of meetbaar is, worden duizenden kleine zeepbellen gemaakt, met helium als inhoudt. Hoe minder de bubbels bewegen als een renner voorbij zoeft, des te kleiner de weerstand die hij ondervindt. Om dat exact te bepalen, komen daar de nodige camera’s en meetapparatuur bij kijken.

In tegenstelling tot de gebruikelijke windtunnels in geavanceerde laboratoria, kan het nieuwe experiment in elke zaal van enige omvang worden gehouden. ,,We hadden een sporthal in Delft, maar die was te klein om goede rondjes te rijden. Daarom keken we naar schaatshallen die in de zomer toch leeg staan en zo zijn we in Leiden terechtgekomen. We zijn sowieso van plan om ons onderzoek ook op schaatsers toe te passen.’’
Vanaf maandag 27 augustus vormt de ijshal twee weken lang het decor van de experimenten. Begin september komen er ook renners van de Sunwebploeg naar Leiden om eraan deel te nemen. Wie dat zijn, is nog onbekend. Tom Dumoulin in ieder geval niet.

Leave a Comment