Proef in Leiden met OV-museumlijn

Deel dit artikel

Leiden is een nieuwe buslijn rijker: OV-museumlijn 10. De OV-museumlijn verbindt sinds kort de musea op het Bio Science Park met de binnenstad van Leiden en de daar gevestigde musea en voorzieningen. Gedeputeerde Floor Vermeulen van Zuid-Holland, wethouder Yvonne van Delft van Leiden en directeur Martijn van de Weijer van Arriva maakten de eerste officiële rit.
Gedeputeerde Floor Vermeulen (Verkeer en Vervoer): “Deze museumlijn maakt het nog aantrekkelijker om voor museumbezoek gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ik ben er trots op dat Arriva de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland samen deze bijzonder mooie en opvallende bussen kunnen introduceren. Ik nodig iedereen uit de museumbus te pakken naar 1 van de Leidse musea.”

Hoe werkt het?
De OV-museumlijn rijdt dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur een vaste route langs 8 haltes gelegen in de nabije omgeving van de Leidse musea. Uiteraard is het OV-knooppunt Leiden Centraal in de route opgenomen. Iedere 20 minuten vertrekt er een bus. Passagiers kunnen gebruikmaken van de OV-chipkaart of een losse buskaart. Het Studenten OV Vrij Reizen-abonnement is niet geldig. Voor de OV-museumlijn worden in eerste instantie zogenaamde midibussen ingezet. Deze hebben 12 zitplaatsen en 17 staplaatsen. De bussen hebben een lage instap en zijn rolstoeltoegankelijk.

Proef
De OV-museumlijn is een samenwerking tussen Arriva, provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden. Het is een proef om ervaring op te doen met kleinschalig openbaar vervoer. De proef wordt na een jaar geëvalueerd. Als de proef een succes blijkt, wordt bekeken hoe de OV-museumlijn kan worden voortgezet.

Leave a Comment