Hoe hufterig dan ook, Trump maakt wel het verschil


Deel dit artikel

Wat boeit het me nou dat die Europese leiders zich aan Trump’s uitspraken ergeren? Wat interesseert het mij nou wat de man op Twitter zet? Er gebeurt eindelijk internationaal iets, dat hopelijk de geschiedenis ten positieve verandert. Waar de grote Donald dan ook van beticht wordt, we vergeten dat hij de mensenrechten niet onteert, in tegenstelling tot wat menige door ons geslijmde naties als China, Noord-Korea, of Turkije wel doen.

De kinderen van illegale economische immigranten van hun ouders scheiden was niet handig, maar er werd niet bij vermeld dat zijn voorganger Obama daarmee begon. Trump was degene die daarmee stopte en zijn echtgenote Melania toonde hun betrokkenheid door bij de nederzettingen op bezoek te gaan. Zo’n muur bij Mexico vind ik een beschaafde oplossing. De wereldwijde immigratiegolf gaat ten koste van de echte vluchtelingen en kan helaas alleen maar door stevige maatregelen worden gecorrigeerd.

In tegenstelling tot de heer Rutte, premier van onze doperwtennatie, doet Trump wat hij zegt. Rutte veroordeelt hem op het openbreken van handelsakkoorden, de nucleaire overeenkomst met Iran, het vestigen van de ambassade in Jeruzalem, etc. Handelswijzen waar nu juist internationale duidelijkheid door ontstaat. Europa, China en andere naties exporteren veel meer naar de Verenigde Staten dan andersom.

Dat Trump Iran niet vertrouwt, is terecht. Alleen al omdat het alle steun geeft aan de beoogde vernietiging van Israël. De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad, zal, hoe het ook uitpakt, op zeker een doorbraak in het Midden-Oosten betekenen. Ook de militaire eisen van Trump zijn terecht. Alleen al ons land heeft zich decennialang allerhande luxe sociale voorzieningen kunnen veroorloven, omdat wij binnen de NAVO percentagegewijs, per hoofd van de bevolking, absurd veel minder dan Amerika bijdragen aan defensie. Te gemakkelijk gingen we er vanuit dat de Amerikanen alle oorlogsdreigingen wel voor ons zullen pareren. Misschien zijn we te verwend door het feit dat zij ons in de Tweede Wereldoorlog hebben bevrijd. Wanneer wij, zoals nog niet eens definitief werd afgesproken, pas in 2024, of zo, eens gaan voldoen aan een jaarlijkse investering in het leger van 3% van het Bruto Nationaal Product, vergeten we dat we daar de achterstand van tientallen miljarden, of meer, niet mee goedmaken, maar hooguit het materieel ietsje uitgebreider in stand kunnen houden.
Kortom, dergelijke materie komt zwaar over, zo midden in de zomer, maar er is wat mij betreft juist veel hoop op een doorbraak in diverse zaken. Trump gáát voor zijn land en het is ook voor ons van groot belang dat Amerika sterk blijft, zowel in economisch als defensief opzicht. Zo lijkt het er ook op dat hij Noord-Korea voorlopig in bedwang krijgt. Er lopen teveel gekken rond die de wereldvrede kunnen verstoren. Mark Rutte zou daar eens naar moeten kijken, in plaats van ons nog verder Europa in te manipuleren. Zo zijn Frankrijk en Duitsland nu bezig een pact te vormen, om de landen die het beste presteren, waaronder wij nog steeds, de financiële bagger van de overige te laten opvangen. Op die manier kunnen we nooit extra in onze veiligheid investeren. Zo mocht onze premier recent de Amerikaanse President bezoeken. Deze ontmoeting werd door verschillende media als heldendaad van Rutte omschreven. Hij zou zich bij het handdrukken niet naar Trump hebben laten toetrekken en het hebben aangedurfd ‘NO’ te roepen toen Trump zei dat géén deal met de EU ook positief zou zijn. Hilarisch toch? Beter ware het als hij zijn grote collega er op had aangesproken dat Amerika niet zomaar uit het klimaatakkoord had moeten stappen. De wereld begrijpt Trump nog steeds niet. Ook zijn overleg met Poetin wordt als een verlies uitgelegd, omdat hij zich daarbij niet publiekelijk hard over de eventuele Russische inmenging rond de Amerikaanse verkiezingen heeft uitgesproken. Dat is een domme conclusie. Het is juist in ons aller belang dat hij met grootmachten aan tafel gaat en verstandhoudingen opbouwt. Praten leidt tenminste tot iets.

Menno Smitsloo
Reacties: mennosmitsloo@gmail.com
Twitter: @mennosmitsloo

Leave a Comment