Tweede Kamerlid bezoekt SW-bedrijf MareGroep in Voorhout

Deel dit artikel

Maandag 18 juni jl. bracht Tweede Kamerlid René Peters een werkbezoek aan MareGroep N.V. in Voorhout. De CDA-woordvoerder voor onder meer de Participatiewet werd vergezeld door beleidsmedewerker Sybrinne de Vries, tevens CDA-Raadslid in Teylingen. Zij spraken met de directie en leden van de Raad van Commissarissen, en bezochten de productieafdelingen. Peters: “Mensen moeten en kúnnen aan het werk bij een bedrijf als MareGroep.”

Zorgen
Aanleiding voor Peters’ bezoek waren de zorgen die voorzitter Gerard Verheij van de Raad van Commissarissen had uitgesproken naar het landelijke CDA over de problemen van de SW-bedrijven. In 2015 zette de Participatiewet een stop op de instroom van mensen die onder meer bij MareGroep aan het werk gingen, of via het bedrijf werden gedetacheerd. De personeelsuitstroom, door natuurlijk verloop, gaat intussen gewoon door. Daardoor heeft ook MareGroep steeds meer moeite het aangenomen werk uit te voeren, en daarmee uit de rode cijfers te blijven.

Verloren voor de arbeidsmarkt
Het Kamerlid was positief over MareGroep, met name over het professionele niveau van het uitgevoerde werk, de goede sfeer tussen werknemers en leidinggevenden en de netheid van de werkvloeren. “Daarin zit de kracht van een SW-bedrijf”, aldus Peters. “Mensen moeten en kúnnen aan het werk bij een bedrijf als Maregroep. Landelijk staan er zo’n 200.000 mensen aan de kant. Als we daar niets aan doen, zijn die over 10 jaar definitief verloren voor de arbeidsmarkt.”

Het Kamerlid sloot zich daarmee aan bij de oproep van commissaris Verheij om het voor meer werkzoekenden uit de Participatiewet mogelijk te maken aan de slag te gaan via bedrijven als MareGroep. De mogelijkheden hiertoe zijn er, zo blijkt op diverse plaatsen in het land. Daarnaast zijn er ook “Haagse” maatregelen die kunnen bijdragen, zoals verruiming van de mogelijkheden voor beschut werk en de terugkeergarantie hierin bij uitstroom.

Loondispensatie
In zijn gesprek met bestuur en Raad van MareGroep stond Peters ook stil bij de discussie rond de loondispensatie, die in de toekomst de loonkostensubsidie zal vervangen. Een belangrijk onderwerp, met name voor het ServicePunt Werk (SPW), waarmee MareGroep nauw samenwerkt om de re-integratie binnen de Kust-, Duin- en Bollenstreek vorm te geven. Hij legde uit hoe loondispensatie een goed instrument kan zijn. “Maar”, benadrukte hij, “voorwaarde voor de inzet is dat het instrument begrijpelijk is voor bedrijven en voor werknemers. En lonend voor beide partijen!”

Over MareGroep
MareGroep N.V. haalt het beste uit mensen door ontwikkeling, werk en re-integratie. We zijn een sociale onderneming die mens en werk bij elkaar brengt. We innoveren, inspireren en verbinden bedrijven, gemeenten en dienstverleners binnen het sociaal domein in de Kust- Duin- en Bollenstreek. Iedereen doet mee!

Leave a Comment