De AVG en ondernemers: Een praktische aanpak


Deel dit artikel

Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) definitief van kracht geworden . U zult ongetwijfeld al veel hebben gehoord en gelezen over de gevolgen hiervan. Veel ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Het algemene gevoel is dat de AVG tot veel administratieve rompslomp leidt. Toch is het doel van de AVG nobel: bewustwording in de omgang met en verwerking van persoonsgegevens.

Tekst: Carst Teiwes Berntsen Mulder Advocaten Robin Verhoog Verhoog ICT B.V.

Ondanks de bezwaren is één ding duidelijk: De AVG is van kracht dus u als ondernemer moet ook voldoen aan de nieuwe regels. Om ondernemers te helpen ontwikkelde advocaat Carst Teiwes van Berntsen Mulder Advocaten een ‘Privacy Scan AVG’. Deze scan bestaat uit een aantal stappen:

Stap 1: Verkennen​
Mr. Teiwes verzorgt bij u een ‘inhouse’ presentatie over de AVG. In vogelvlucht worden alle belangrijke onderwerpen van deze verordening besproken en toegelicht. Deze presentatie wordt specifiek toegesneden op uw onderneming.

Stap 2: Inventariseren
Mr. Teiwes inventariseert welke maatregelen er tot nu toe zijn genomen binnen uw onderneming om te voldoen aan de privacyregelgeving. Deze inventarisatie vindt onder meer plaats door middel van het afnemen van interviews met de personen/afdelingen binnen uw onderneming die zich bezig houden met privacy gevoelige informatie.

Stap 3: Analyseren
Mr. Teiwes analyseert de verzamelde informatie en toetst deze aan de bepalingen van de AVG.

Stap 4: Rapporteren
Mr. Teiwes stelt een korte rapportage op met concrete aanbevelingen hoe u uw organisatie zo kunt inrichten dat er wordt voldaan aan de AVG.

Deze aanpak ontlast de ondernemer. Er wordt kennis ingekocht bij Berntsen Mulder Advocaten en de ondernemer kan zich richten op zijn kernactiviteiten. Bij de uitvoering van de scan wordt nauw samengewerkt met Robin Verhoog van VerhoogICT B.V.

AVG-quick scan op ICT-gebied
Het nemen van technische maatregelen op ICT-gebied is van essentieel belang om aan de AVG te kunnen voldoen. Wij helpen onze opdrachtgevers graag met de technische aspecten van de AVG. In de praktijk blijkt dat het leeuwendeel van de ondernemers onvoldoende bewust is van het feit hoe en waar persoonsgegevens worden opgeslagen en hoe deze uiteindelijk verwerkt worden.Wij geven onze opdrachtgevers snel inzicht door het uitvoeren van een ‘AVG-quick scan’  bij uw onderneming welke toegespitst is op de ICT-aspecten van de AVG. Wij doen dit in nauwe samenwerking met de AVG-specialist mr. Teiwes van Berntsen Mulder Advocaten. Op basis van deze quick scan stellen wij een AVG-adviesrapport op. De adviezen in het AVG-rapport kunnen wij tevens voor u implementeren, zodat u zich kunt focussen op uw kernactiviteiten. Wij vertalen technische termen naar bruikbare  én solide ICT-oplossingen, die voldoen aan de AVG, tegen een scherp tarief.

Over Berntsen Mulder Advocaten
Berntsen Mulder Advocaten is een van de oudste advocatenkantoren in Alphen aan den Rijn. Wij hebben kwaliteit, klantgerichtheid en de wil om te winnen hoog in het vaandel staan. Onze specialisten kunnen u bijstaan op tal van rechtsgebieden variërend van familierecht tot arbeidsrecht en van ondernemingsrecht tot bouw- en vastgoedrecht. Doordat wij meerdere specialismen in huis hebben bent u verzekerd van adequate ‘rugdekking’ voor al uw juridische vraagstukken. Berntsen Mulder Advocaten is daarnaast een sportief kantoor. Ons kantoor herbergt meerdere triatleten en diverse fanatieke hardlopers. Daarnaast is Berntsen Mulder Advocaten al een flink aantal jaren trotse sponsor van het hardloopevenement ‘De Twintig van Alphen’.

Over Verhoog ICT B.V.
Verhoog ICT B.V. is dé innovatieve ICT-dienstverlener voor middelgrote organisaties. Wij werken met en geloven in bewezen methodieken en figureren als sparringpartner voor uw organisatie. Wij geven onze opdrachtgevers nieuwe inzichten op ICT-gebied en brengen uw informatievoorziening naar een hoger en veiliger plan. Informatiebeveiliging staat bij ons hoog in het vaandel en wij voelen ons betrokken bij onze opdrachtgevers.

Berntsen Mulder Advocaten
Burg. Visserpark 13-15
2405 CP Alphen aan den Rijn
T 0172 – 49 43 35
I www.berntsenmulder.nl

Verhoog ICT B.V.
Wijnhaven 42
3011 WS Rotterdam
T 0172 – 700 530
www.verhoogict.nl

 

 

Leave a Comment