“We doen spraakmakende dingen”


Deel dit artikel

“We vinden het leuk om dingen te doen waarvan anderen zeggen dat het niet mogelijk is,” antwoorden Piet en Karin van ’t Wout op de vraag wat hun bedrijf doet. En dat varieert van het leggen van funderingen op moeilijk bereikbare plaatsen tot het optillen en verplaatsen van complete woningen en andere gebouwen.

Wie met Piet en Karin van ’t Wout praat over hun vak, wordt om de oren geslagen met voorbeelden van mooie projecten die hun bedrijf de afgelopen jaren heeft mogen doen voor opdrachtgevers. En dat zijn er legio. Bijvoorbeeld het leggen van een nieuw fundament voor het enkele jaren geleden gerenoveerde Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Oók in Amsterdam, in Artis, legde Van ’t Wout een nieuw fundament voor het monumentale pand in de dierentuin.

Huzarenstukjes
Maar ook het verplaatsen van een complete boerderij in Lent staat hoog op de lijst van huzarenstukjes. Evenals de verhuizing van een goederenloods met seinhuisje van Middelburg naar Goes, waar deze een nieuw leven kregen in het plaatselijke spoorwegmuseum. Of het leggen van een nieuwe fundering voor een woonwijk met honderden huizen in Rotterdam. Dichterbij huis werkte Van ’t Wout aan de fundering voor Naturalis in Leiden en aan de fundering van de N207 bij Boskoop. Maar het werkgebied beperkt zich niet tot Nederland. Ook in het buitenland is Van ’t Wout actief, met als mooi voorbeeld het herstel van de fundamenten in Zweden waar een compleet stadje aan het verzakken was als gevolg van de mijnbouw.

“We doen spraakmakende dingen, want kan niet bestaat niet bij ons,” onderstrepen Piet en Karin van ’t Wout hun filosofie. De band met hun klanten is dan ook anders dan de gebruikelijke klant/leverancierrelatie: hechter en diepgaander. “We doen iets met datgene wat heel waardevol is voor de opdrachtgever. Vaak gaat het zelfs om hun grootste bezit, bijvoorbeeld een monumentaal pand, zeker bij particuliere klanten, voor wie we ook werken. Ons klantenbestand varieert van een particulier om de hoek tot bouwmaatschappij BAM.”

Jubileum
In 2017 bestaat familiebedrijf Van ’t Wout tachtig jaar. Piet van ’t Wout, die in 1985 in de zaak kwam, is de derde generatie. Wat is de rode draad in al die jaren? “Dat we altijd vooroplopen qua techniek en altijd zoeken naar verbetering. Zo word je een uitblinker in je vak. Zo waren wij bijvoorbeeld in 1989 de eerste die met kleine geautomatiseerde heimachines gingen werken, waardoor we ook specialistischer werk aankonden. Bij alles wat we doen betrekken we ons personeel. Zij denken mee, wat ervoor zorgt dat ze betrokken en trots zijn op ons bedrijf. Hier hoort ook goed materiaal bij.”

Deze zienswijze heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. In 2003 verhuisde Van ’t Wout van een 1300 m2 groot terrein naar de huidige locatie in Waddinxveen, die 12.000 m2 groot is en waar circa negentig mensen werken. Maar Piet en Karin willen meer. In vijf jaar tijd streven zij naar een verdubbeling van hun onderneming, onder andere door uitbreiding van hun specialismen en de opzet van een eigen adviesbureau voor het herstel van funderingen.

Verhuizing
Mede hierom staat er in 2018 een verhuizing gepland naar een locatie elders in Waddinxveen. Piet en Karin, afsluitend: “Het nieuwe bedrijf moet een soort show-room worden. Normaal gesproken zie je bij een project de fundering niet, wij willen die zichtbaar maken in ons pand. Bovendien gaan we de boerderij die hier tussen de bedrijfsgebouwen staat, verplaatsen en integreren in de nieuwbouw. 2018 wordt dus een spannend jaar.”

Maatschappelijke sponsoring
P. van ’t Wout hecht veel belang aan haar sociaal-maatschappelijke rol. Vandaar dat het organisaties als de Voedselbank in Waddinxveen ondersteunt. Ook andere verenigingen kunnen op hulp rekenen. Maar meest in het oog springend is een jaarlijkse autotour van 7000 kilometer naar de poolcirkel, Navigate North, waarvan de organisatie in handen is van Piet en Karin van ’t Wout. Aan dit landelijke evenement doen deze winter 43 teams mee. In de afgelopen jaren is in totaal al meer dan een miljoen euro opgehaald voor het goede doel.

P. van ’t Wout
Vijzel- en Funderingstechnieken
Exportweg 50
2742 RC Waddinxveen
T 0182 – 617 767
I www.pvantwout.nl
E info@pvantwout.nl

Leave a Comment