Ronald Snijders Elektrotechniek werkt ‘graag en goed’


Deel dit artikel

Met vijf mensen in dienst, extra krachten bij externe projecten en één vacature is de orderporte-feuille van Ronald Snijders goed gevuld. De bouw trekt aan en achterstallig onderhoud wordt opgepakt. “Je merkt inmiddels dat klanten rondbellen naar elektriciens om te vragen wie er wel tijd heeft. Dan heb je dus het dilemma wie je voorrang geeft: die oude, vertrouwde klant of die nieuwe klant met de mooie klus? Dat is niet makkelijk, maar dan bedenk ik mij waar ik vandaan gekomen ben.”

De orderportefeuille van Snijders is altijd al goed gevuld geweest. Het is nu tien jaar geleden dat hij alleen begon. “Dan pak je alles aan dat er voorbijkomt. Ik heb veel tijd gestoken in netwerken en mijn best gedaan om op te vallen.” Een van de manieren om op te vallen is de paarse huisstijl. “Mensen verklaarden mij voor gek dat ik bedrijfsauto’s paars liet spuiten – ‘daar krijg je nooit meer een goede inruilwaarde voor’.” Maar daar denkt Ronald duidelijk anders over. “Mijn busjes vallen altijd op op bouw-plaatsen.” Zo pakte hij ook al zes jaar geleden de plaatsing en aansluiting van laadpalen voor elektrische auto’s op. “Toen Ecotap nog klein was heb ik ze benaderd voor het vertegenwoordigerschap in Zuid-Holland. Daar zijn leuke projecten uit voortgekomen.”

‘Voorop lopen’
Snijders houdt ervan om voorop te lopen. “Met de laadpalen zag je gewoonweg de toekomst en dus de handel. Wat ik nu wil lostrekken is het thuis laden, de opgewekte energie niet terug leveren maar in een thuisaccu opslaan. Gewone huishoudens mogen tot 2023 het overschot van zelf opgewekte energie ‘terug verkopen’. Zodra dat ophoudt wordt thuis opslaan van energie écht interessant. Wij kunnen nu al het complete pakket van zonne-cellen, aansluiting en een thuisaccu leveren. De kosten daarvan zijn te overzien, maar nog niet voor iedereen. De komende jaren zullen de kosten gaan dalen, dus daar willen wij nu al werk van maken.”

Het hele duurzame energie-aspect van zijn werk vindt Snijders echt boeiend. “Als scholier kon ik kiezen tussen metaal, hout, elektro – de hoofdstromen van de LTS, ik ben bij de elektrotechniek goed terechtgekomen. Hier gebeuren leuke dingen.” Ook voor het werk van zijn technici is duurzame energie interessant. De monteurs signaleren zelf wanneer montage van LED-verlichting bij klanten opweegt tegen de kosten van vervanging.

Vakman is niet zomaar ondernemer
“Wat mij ook aanspreekt in mijn vak is het meedenken met de klant. Je moet goed luisteren wat hij vraagt en dat kunnen vertalen in een eindproduct. Dat is iets heel anders dan doen wat de klant vraagt. Zo maakten wij voor de verlichting in een kantoor een proefopstelling tégen de eerste ideeën van de klant in. Dat leverde ons een grote grijns bij de klant op. Daar doe je het voor.” Dat kunnen en durven doen is niet voor iedereen weggelegd. “Je moet je vakmanschap kunnen verkopen,” volgens Snijders, “klanten huren je niet voor niets in, die verwachten van je dat je goede doordachte oplossingen biedt.” Snijders heeft daar zichtbaar plezier in.

‘De kern van de zaak is comfort’
“Het uiteindelijke doel van het werk is comfort voor de klant. Het is toch de bedoeling om techniek – voor licht, energie, beveiliging, data – zodanig te installeren dat het gebruik voor de klant zo makkelijk mogelijk is.” Daarmee komt Snijders weer terug op het begrijpen van de klant. “Het maakt niet uit of je spreekt met een projectontwikkelaar of je buurvrouw. Als je hen iets kunt geven waarmee je hun leven makkelijker maakt, dan heb je een trouwe klant gewonnen.”

Ronald Snijders Elektrotechniek
Boekerslootlaan 1, Noordwijk
T 071 737 0390
E info@ronaldsnijders.com
W www.ronaldsnijders.com

Leave a Comment