Wie waren het afgelopen jaar het meest invloedrijk in de regio Rijnland?


Deel dit artikel

De Nederlandse economie zit in de lift. Het consumentenvertrouwen bevindt zich op het hoogste niveau sinds tien jaar, er zijn bijna 200.000 meer banen dan een jaar geleden en sinds 2016 is de economie met meer dan drie procent gegroeid. Het is weer feest bij Nederlandse bedrijven.Ook in onze regio is te merken dat het weer beter gaat met de bedrijven. Volgens cijfers van het UWV stijgt in 2017 en 2018 het aantal banen in de regio met 4.600 tot 215.000. Ook komt er meer werk voor zelfstandigen. Vooral in de bouw, techniek, ICT en zorg geven werkgevers aan moeilijker personeel te vinden. Ook oudere werknemers zijn weer in trek, vooral in de bouw, het vervoer, onderwijs en zorg. Innoveren, aandacht voor duurzaamheid, kansen geven en aandacht voor ICT. Dat zijn een paar criteria waar we dit jaar de ondernemers en bestuurders op hebben beoordeeld. Wat is er bereikt in het afgelopen jaar, wat zijn de toekomstplannen en wat is de maatschappelijke inzet. Alles bij elkaar heeft dat tot fikse verschuivingen en veel nieuwkomers geleid in onze top 25.

Top 25 Ondernemers: Een recordbreker bovenaan!
De lijst wordt dit jaar aangevoerd door Bart Siemerink, directeur Keukenhof. De afgelopen jaren steeg deze Hoofddorper al fors op de ranglijst. Keukenhof heeft in 2017 opnieuw een recordaantal bezoekers binnen de poorten gehad. Bijzonder is dat de Keukenhofbezoeker gemiddeld steeds jonger wordt. Tel daar de vlekkeloze ingebruikname van het nieuwe toegangsgebouw met parkeerterreinen en de geruisloze samenwerking met het Landgoed Keukenhof bij op en het is duidelijk waarom Siemerink op één staat. Dat Siemerink volgens welingelichte bronnen ook nog actief is in de regio maakt zijn plek extra verdiend.

De tweede plek wordt dit jaar bezet door Franco Ongaro, directeur van Estec Noordwijk.  Als je praat over innovaties en hightech dan is dit hét bedrijf uit de regio. De invloed op de regionale economie is groot. Zo wordt het Galileo-navigatiestelsel straks vanuit Noordwijk in de gaten gehouden en er wordt geïnvesteerd in jonge start-ups. En wat te denken van het binnenhalen van Space Studies Program (SSP) voor de zomer van 2018. Samen met de Universiteit Leiden en Technische Universiteit Delft komen uit de hele wereld studenten uit de ruimtevaartindustrie naar Nederland. Dat verdient een tweede plek.

De derde plek wordt bezet door eveneens een snelle stijger namelijk Jan Kempers, Manager duurzaamheid bij Heineken, een groot bedrijf uit de regio dat sowieso populair is als werkgever. Kempers gaat voor de groene fles die ook echt groen mag zijn en bemoeit zich met de bijtjes in de Grote Polder in Zoeterwoude. Misschien niet zo spectaculair als de ruimtevaartsector maar een goed voorbeeld voor andere bedrijven.

Grootheden
De volgende plekken worden opgevuld door respectievelijk Marianne en Stephan Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin, Ab van der Wiel van Van der Wiel Bouw en Bram Mol en Charles de Boer van Hotels van Oranje. Stephan Stokkermans blijft het huishotel van het nationale voetbalteam maar ook dé plek waar veel beroemdheden komen. Eén grote doorlopende reclame voor Noordwijk dus eigenlijk. Er zijn bouwplannen maar daar is het wel een beetje stil over geworden. Ab van der Wiel vordert gestaag met zijn Meelfabriek in Leiden en staat nu alweer te trappelen om in Bronsgeest aan de slag te gaan. Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel. Dat hij veel kunst- en cultuurprojecten in de badplaats steunt, levert bonuspunten op. Bram Mol en Charles de Boer blijven groot in het hotelwezen maar, zo melden verschillende bronnen, dat is niet in de minste plaats te danken aan Jaap Liethof. Hij runt het bedrijf aan de Koningin Wilhelminaboulevard en zet zich in voor nieuwbouw. Alleen wanneer komt dat nu een keer van de grond? Reden om een paar plaatsjes te zakken.

Gulle netwerker
Op de zevende plek ook een bekende namelijk Paul Brandjes van De Raad Bouw. Het Sporthotel in Haarlem komt eindelijk van de grond en het gaat goed met zijn Radisson Blu Palace Hotel. Dat hij wel erg vaak botst met de gemeente Noordwijk, is een smetje. Op nummer 8 handhaaft Menno Smitsloo zich. Smitsloo heeft als columnist van Rijnstreek Business overal een mening over en is tegenwoordig gevestigd in de nieuwbouw bij het Centraal Station Leiden. Daar heeft onder meer Holland Rijnland ook onderdak gevonden. Een echte netwerker die niet te beroerd is om zijn portemonnee te trekken zoals recent voor Theo van Doesburgs kunstwerk Vierkant.

De negende plek is voor Bart Hoenen die samen met Arjan Meester Area071 leidt. Een succes in Leiderdorp en gestart in Katwijk. Hoenen is actief in de raad van Leiderdorp en voor Luris, de organisatie om studenten te helpen met het opzetten van een bedrijf. De tiende plek is voor Harry de Bruin die met zijn musical Soldaat van Oranje in Katwijk (bij Leiden) het zevende seizoen in gaat. Een ongelooflijke prestatie dat hij publiek uit heel Nederland naar de Theaterhangaar blijft trekken. Voor veel horeca in de omgeving een leuke opsteker.

Stijgers
De rest van de top 25 kent nog een paar opvallende stijgers én zakkers. De mannen van Opposuits uit Roelofarendsveen bijvoorbeeld gaan weer een paar plekjes omhoog dankzij de introductie van een vrouwen- en kinderlijn. Ook Diek Parlevliet van Rederij Parlevliet & Van der Plas is weer gestegen. De reder die tegenwoordig in Noordwijk woont, kwam dit jaar groot in het nieuws met een fikse familieruzie. Daar staat tegenover dat het bedrijf met een hoofdkantoor in Valkenburg blijft investeren in verschillende landen, hecht aan het MSC-keurmerk en een convenant met Greenpeace afsloot. “We halen de rente uit zee en niet het kapitaal’’, meldde Parlevliet deze zomer dan ook in een interview. Dat getuigt van toekomstvisie.
Ook Wim de Leeuw van de gelijknamige Makelaardij uit Leiden is gestegen. Zijn inzet voor hospice Issoria en als mede-initiatiefnemer van De Slag om Leiden leveren punten op. Horecamannen Johan Klerks en Bob Meijer van de Brasserie-Groep stegen eveneens een paar plekjes. Zij maakten van het Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer een succes door er veel bijzondere activiteiten als een nieuwjaarsduik en een drive-in bioscoop te organiseren. Een prestatie.

Missers
Edwin van Huis, directeur van het tijdelijk gesloten Leidse Naturalis verslikte zich dit jaar lelijk door ruzie te maken met architect Fons Verheyen die op de bres sprong voor zijn museumontwerp. Hij daalt flink. Meest opvallende daler is echter Armin van Buuren, de wereld-beroemde dj uit Leiden. Hij kwam dit jaar vooral in het nieuws met zijn verzet tegen de verplaatsing van het busstation naar de achterkant van CS Leiden. Ook twijfelde openlijk aan zijn ereburgerschap en trad niet op in Leiden tijdens Koningsdag.

Veelbelovend
De lege plekken worden opgevuld door Cor Heemskerk van Heemskerk Fresh & Easy, met plaats 15 de hoogste nieuwkomer. Een bedrijf dat iedereen, die weleens gesneden groenten of fruit in de supermarkt koopt, tegenkomt. In Rijnsburg wordt dagelijks duizend ton groente gesneden die door minstens één miljoen mensen op tafel wordt gezet. Het Rijnsburgse familiebedrijf won dit jaar de KBB Award.

Nieuw zijn Jack en Monique Veltman, de drijvende krachten achter het Alphense Archeon en betrokken bij Alphen Marketing. Nieuwbouwplannen voor een museum rond het schip in Zwammerdam liggen op de tekentafel. Ook Erik Versnel van de Rabobank Leiden Katwijk is nieuw op de lijst. Niet alleen leidt hij de gefuseerde bank maar hij heeft ook het voor de regio belangrijke Wensenfonds nieuw leven ingeblazen. Versnel is aanjager van Economie071 en steunt organisaties als Oegstgeest Marketing en sportclubs. Bart Carpentier Alting van Vlietland heeft zijn plek op de lijst te danken aan zijn inzet voor het recreatieve netwerk Leidse Ommelanden. In dit promotieplan wordt gekozen voor het versterken van toeristische A-merken als het Groene Hart, de Hollandse Plassen en Nationaal Park Hollandse duinen.

Top 25 Bestuurders: Bruggenbouwer op één
Bij de bestuurders blijft Jaap Smit, commissaris van de koning, de lijst aanvoeren. Deze Oegstgeestenaar wordt gezien als een bruggenbouwer en een stabiel bestuurder. Bijzonder is dat gemeenten als Noordwijk en Noordwijkerhout na jarenlang halsstarrig verzet, vrijwillig fuseren. Daar kon zijn voorganger Jan Franssen alleen maar van dromen.

Op de tweede plek staat dit jaar Carel Stolker, een echte Leidenaar. Stolker zet zich als rector magnificus van Universiteit Leiden in voor een nieuwe campus. Daar krijgt hij niet van iedereen applaus voor want zo meldt een bron: “Een goed plan maar iets meer empathie voor de bewoners die moeten wijken, had wel gemogen.” Stolker gaat onvermoeibaar voor expansie van de universiteit en is een van de dragers van het binnenhalen van de titel European City of Science in 2022 door Leiden. Hij passeert hiermee de Leidse burgemeester Henri Lenferink. De burgervader was ook betrokken bij het binnenhalen van de titel en blijft nog steeds een boegbeeld voor het Bio Science Park Leiden. Om dit Leidse bedrijventerrein te promoten, gaat hij binnenkort naar Taiwan en Japan. Daar-naast is hij voorzitter van het dagelijks bestuur van Holland Rijnland. Waar de één zijn zichtbaarheid in de stad roemt, noemt een ander juist zijn onzichtbaarheid. Een plekje naar beneden voor deze burgervader.

Op nummer 4 een rijzende ster: de gedeputeerde Floor Vermeulen. Een gedeputeerde die knopen durft door te hakken en zijn tanden zet in taaie projecten als de Duinpolderroute en de N207 (de weg tussen Hillegom en Waddinxveen). Ook een plekje omhoog kruipt de Leidse wethouder Paul Laudy. Hij staakte na veel protesten, van onder meer Armin van Buuren, het omstreden plan om de bussen naar de achterkant van het station te verplaatsen. Hij opende dit jaar een grote parkeergarage bij de Lammermarkt, de Garenmarkt is in aanbouw en de Haarlemmerstraat wordt opgeknapt. Zichtbare projecten van een wethouder die verder als wat onzichtbaar wordt gezien.

Te ‘lief’
Laudy is daarmee wel zijn collega Robert Strijk voorbij gegaan. Deze invloedrijke strateeg stapt na de verkiezingen uit de politiek. Hij staat voor de laatste keer op deze lijst maar er is veel waardering voor de door hem uitgezette koers. Kritiekpuntje was dat hij bij de Leidse Toekomstvisie te ‘lief’ was voor met name Zoeterwoude. “Misschien moet hij de regio maar eens in hun sop laten gaarkoken’’, aldus een van onze bronnen. Jan Versteegh van VNO NCW Rijnland handhaaft zich tussen dit politieke geweld. Hij wordt gezien als een goede voorzitter, aanspreekbaar en een verbinder. De positie van VNO-NCW wordt sterker, mede door de inzet van Laura van Klink, een echte verbinder. Hoe goed het gaat, is zichtbaar door het sinds twee jaar verdubbelde aantal deelnemers aan het Miljoenenontbijt.

Versteegh blijft Martijn Bulthuis van Leiden Marketing met gemak voor. Bulthuis is betrokken bij het binnenhalen van European City of Science, en druk bezig met belangrijke evenementen als het Rembrandtjaar in 2019 en de Pilgrimsjaar in 2020. Hij bleek echter niet in staat om aan te haken bij de samenwerk-ing van de regionale VVV’s. Een gemiste kans.

Bulthuis wordt op de hielen gezeten door Paul Dirkse, wethouder sport en onderwijs van Leiden. Weliswaar zijn er veel strubbelingen rond de nieuwe sportacco-mmodatie met zwembad en een nieuwe ijshal. Daar staat tegenover dat hij zich inzet voor Leiden als kennisstad, Leiden als European City of Science én voor de vorming van het MBO Rijnland (de fusie tussen het ROC en het ID College). Hij streeft hiermee gedeputeerde Adri Bom-Lemstra voorbij die een plekje is gezakt. Deze politica heeft weinig nieuws laten zien. Haar steun voor het Katwijkse dronevalley wordt verschillend gewaar-deerd. Dit plan zou te weinig werkgelegenheid opleveren en vooral een obstakel vormen voor de afgesproken bouw op het voormalige marinevliegkamp.

Verdubbeling bezoekers
Agnita Mur is een paar plaatsen gestegen. Deze bestuurder van de Hogeschool Leiden zet zich tegenwoordig in als voorzitter van Economie071 en is betrokken bij HUBSpot waar Raffi Balder de scepter zwaait. Ook Lucien Geelhoed stijgt een paar plaatsen. Hij wordt genoemd als het brein achter het binnenhalen van European City of Science. Dit grootste wetenschappelijke congres ter wereld kan een verdubbeling van het aantal bezoekers van de regio tot gevolg hebben. Ook Liesbeth Spies stijgt op de lijst. Alphen aan den Rijn wordt dynamischer en kijkt over de grenzen van Rijnland door samenwerking met Gouda en Woerden te zoeken. Als er stijgers zijn, zijn er ook zakkers. Erna Kortlang is de belangrijkste. Zij heeft als notaris en voorzitter Ondernemend Leiden en bv Leiden soms net iets te veel petten op. Dat zorgt voor onduidelijkheid. Slechts een lichte daling voor Alfons Morssink, de energieke voorzitter van het Bedrijfsleven Bollenstreek. Vorig jaar volgde hij Victor Salman op en sinds die tijd zet hij zijn schouders onder de Economische Agenda Bollenstreek. Hij is actief bij de VVV’s en lokale initiatieven zoals zijn geliefde scootmobieltocht.

Haar op de tanden
Gerda van den Berg van De Sleutels is één van de nieuwkomers. Deze vrouw nam het voor haar huurders op tegen de campusplannen van de machtige Universiteit Leiden. Een vrouw met haar op de tanden. Chapeau. Nanette Ris van de Stadspodia is op de lijst gezet. Behalve de Leidse Schouwburg en de Stads-gehoorzaal heeft ze haar hand uitgestoken naar Zoetermeer en Alphen. Rogier van der Sande, tot voor kort een beetje onzichtbare gedeputeerde, is de nieuwe dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een werkgever die hoog scoort op de lijstjes met populaire werkgevers. De invloedrijke Van der Sande laat ongetwijfeld veel van zich horen. Tot slot Eric Carree die zich inzet voor een economisch fit Alphen, en Ricardo Winter van MBO Rijnland. Hij was de man die zijn nek uitstak voor het in financiële problemen verkerende ROC en zette mede de koers uit voor de vorming van het MBO Rijnland. Belangrijk voor alle jongeren die na een VMBO naar het MBO gaan. Als dat niet toekomstgericht is.

Grote werkgevers
De Universiteit Leiden en ziekenhuizen als het LUMC en Alrijne zijn grote werkgevers in de Rijnstreek. Uit gegevens van VNO/NCW blijken er nog meer grote werkgevers in de regio te zijn. Een paar namen (niet op volgorde van aantal werknemers): Actief Plus Leiderdorp; Avery Dennison Hazerswoude Rijndijk; W. Heemskerk Rijnsburg; Dirck III / Dirckx Alphen aan den Rijn (Dirk van den Broek); Janssen Vaccins and Prevention; Akzo Nobel; Grant Thornton; Libertas Leiden; Avéro Achmea; Infotheek; Rabobank Leiden / Katwijk; Hoogvliet; BAM Infra Zwammerdam; Kluwer; Naturalis; Astellas.

Hierdoor groeit economie
De groei van de economie is een gevolg van verschillende factoren. Een paar belangrijke op een rij: De huizenprijzen stijgen. Ze zorgen voor meer investeringen en consumptie. Er wordt weer nieuw meubilair of een nieuwe keuken aangeschaft. De export groeit, een sector die goed is voor bijna een derde van het bbp. Het gaat daarbij om goederen van eigen bodem maar ook om doorvoer.  Er komen meer banen, vooral in de uitzendbranche. Ook in de handel en de bouw ontstaan nieuwe banen waardoor de werkloosheid daalt. Ondernemers melden dat het lastiger wordt om aan goed personeel te komen. Een verwachte loonstijging blijft nog achter. De consumentenprijzen blijven laag, mede doordat een loonstijging uitblijft. De inflatie bedraagt ongeveer 1 procent en omdat lonen altijd iets meer stijgen, houdt iedereen wat meer over in de portemonnee.

Lijst 2017 Ondernemers

1 (6) Bart Siemerink, directeur Keukenhof, Lisse.
2 (13) Franco Ongaro, Estec, Noordwijk.
3 (18) Jan Kempers, manager duurzame ontwikkeling Heineken, Zoeterwoude.
4 (3) Marianne en Stephan Stokkermans, Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk.
5 (5) Ab van der Wiel, Van der Wiel Bouw, Noordwijk.
6 (4) Bram Mol en Charles de Boer, Hotels van Oranje, Noordwijk.
7 (2) Paul Brandjes, De Raad Bouw, Noordwijk.
8 (8) Menno Smitsloo, Smitsloo Groep, Oegstgeest.
9 (11) Bart Hoenen, raadslid VVD Leiderdorp, en Arjan Meester,  Area071, Leiden.
10 (12) Harry de Bruin, Theaterhangaar, Katwijk.
11 (9) Barry Verdel, Verdel ICT & Media, Roelofarendsveen.
12 (16) Guus Bakker, Jelle van der Zwet en Jasper Castelein, Opposuits, Roelofarendsveen.
13 (19) Diek Parlevliet, Parlevliet & Van de Plas, Katwijk.
14 (1) Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center, Leiden.
15 (-) Cor Heemskerk, Heemskerk Fresh & Easy, Rijnsburg.
16 (22) Wim de Leeuw, De Leeuw Makelaardij, Leiden.
17 (-) Monique en Jack Veltman, Archeon, Alphen aan den Rijn.
18 (21) Johan Klerks en Bob Meijer, Brasserie Groep, Leiden.
19 (14) Ab de Bruijn, eigenaar Hotel  Van der Valk, Sassenheim-Leiden.
20 (7) Richard en Wouter van Leeuwen, Horeca Groep Leiden.
21 (-) Ton van Houten, ZZ Leiden.
22 (-) Bart Carpentier Alting, Ontwikkelings en exploitatie-maatschappij Vlietland.
23 (-) Rik Kamps, notaris en nieuwe voorzitter 3 October Vereeniging Leiden.
24 (-) Erik Versnel, Rabobank Leiden-Katwijk.
25 (17) Armin van Buuren, Armada Music, Leiden.
Lijst 2017 Bestuurders
1 (1) Jaap Smit, commissaris van de koning Zuid-Holland.
2 (3) Carel Stolker, rector magnificus universiteit, Leiden.
3 (2) Henri Lenferink, burgemeester Leiden, voorzitter dagelijks bestuur Holland Rijnland, voorzitter Leidse Regio Kring, Voorzitter Veiligheidsregio Hollands-Midden, lid Raad van Advies Leiden Life Meets Science.
4 (5) Floor Vermeulen,  gedeputeerde verkeer en vervoer.
5 (8) Paul Laudy, wethouder bouw en openbare ruimte, Leiden.
6 (4) Robert Strijk, wethouder bereikbaarheid, economie, binnenstad en cultuur, Leiden.
7 (7) Jan Versteegh, voorzitter VNO NCW Rijnland.
8 (6) Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing.
9 (-) Paul Dirkse, wethouder onderwijs, sport en duurzaamheid Leiden.
10 (9) Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde economie, ruimtelijke ordening, wonen, luchtvaart en grondzaken.
11 (12) Laura van Klink, VNO-NCW.
12 (14) Lucien Geelhoed, ondernemer maar ook strateeg van Leiden Marketing, raad van advies Lugus, denktank Leiden Bio Science Park en ledenraad Rabobank.
13 (13) Hans Zwetsloot, voorzitter Ondernemers Netwerk Duin- en Bollenstreek en mede-eigenaar Stol Architecten in Lisse
14 (15) Michiel Gerritsen, voorzitter stichting belangenbehartiging Greenport Boskoop.
15 (19) Liesbeth Spies, burgemeester Alphen aan den Rijn.
16 (17) Onno Zwart, directeur Greenport Ontwikkelingsmaatschappij Bollenstreek.
17 (24) Agnita Mur, lid college van bestuur, Hogeschool Leiden, voorzitter Stichting Economie071 en betrokken bij             HUBSpot ism Raffi Balder.
18 (-) Gerda van den Berg, directeur-bestuurder Woningbouwvereniging De Sleutels, Lid van de Raad van Toezicht van Stichting Jeugdbescherming West, Lid van de Raad van Toezicht van BplusC Leiden, lid bestuur Praktijkschool Waterland te Leiden.
19 (16) Erna Kortlang, notaris maar ook voorzitter Ondernemend Leiden en voorzitter bv Leiden.
20 (-) Rogier van der Sande, dijkgraaf Hoogheemraadschap van Rijnland.
21 (20) Alfons Morssink, voorzitter Bedrijfsleven Bollenstreek, Bloem aan Zee, VVV Noordwijkerhout, Werkgevers-      vereniging VVV Nederland, bestuurslid Bloemenslinger en Normering Flexwoningen etc.
22 (22) Harry Flore, voorzitter Leiden Bio Science Park.
23 (-) Nanette Ris, directeur-bestuurder Stadspodia bv (Stadsschouwburg en Stadsgehoorzaal).
24 (-) Ricardo Winter, Raad van Bestuur MBO Rijnland.
25 (-) Eric Carree, voorzitter van de Vereniging van Ondernemingen Alphen aan den Rijn, Lid van Economic Development Board Alphen aan den Rijn.

Afvallers
De top 25 kent dit jaar flink wat afvallers. Een van de bestuurders is Ron Treffers van Alrijne Zorggroep. Reden zijn de rode cijfers van de ziekenhuizen. Ook wethouder Marleen Damen is over de rand gevallen, net zoals Ivo de Nooijer van Luris, Mirjam Flik, cultuurmakelaar en wethouder Floris Schoonderwoerd uit Kaag en Braassem.  Bij de ondernemers is Henri Remmers van Corpus van de lijst af. Deze attractie draait prima maar de internationale doorbraak in China lijkt van de baan. Ook Onno Stolpe wordt niet meer genoemd. Hij incasseerde dit jaar zijn aandelenpakket van het nog steeds veelbelovende Galapagos. Dat mag maar of dat bijdraagt aan het bedrijf en de maatschappij?

Leave a Comment