De Groot Metaalbewerking maakt wat je nodig hebt, maar niet kunt kopen


Deel dit artikel

Wanneer de perrons van een treinstation een klein stukje lager moeten worden, dan wordt dat mogelijk gemaakt door De Groot Metaalbewerking. Net als kabels leggen op de zeebodem of de bewegende delen van het decor van de Harry Potter musical. “Maar je kunt ook bij ons langskomen met een kapotte fietsendrager.” Een prettig gesprek met vader en zoons De Groot over een verborgen pareltje.

Eigenlijk zegt ‘metaalbewerking’ te weinig over het werk van familiebedrijf De Groot. Het is natuurlijk de kern van hun werk en hun vaardigheden. Zo staat het ook op hun website: hydrauliek, draai- frees en kotterwerk, lassen en snijden, zagen en boren. Maar de échte waarde van het bedrijf zit in de creativiteit van vader Arie en zijn zoons Herman en Marin. Arie: “Ik was 48 en was na 26 jaar onder andere als chef werkplaats bij een landbouwmechanisatiebedrijf toe aan iets nieuws. Ik besloot een eigen bedrijf te beginnen, samen met mijn oudste zoon Herman en mijn vrouw Truus voor de boekhouding. Als eigen baas kun je meer betekenen voor je klant, met als motto: ‘Wij maken wat niet te koop is’.”

Aan klanten geen gebrek
“Wij willen er voor iedereen zijn en altijd klaarstaan. Klanten kunnen zes dagen per week gewoon bij ons binnenlopen,” zegt Herman, “Toen wij net met zijn tweeën waren begonnen maakten wij lange weken. Inmiddels hebben wij een fijne groep van een man of twaalf, zodat de tijden beter verdeeld zijn. Mijn moeder heeft de boekhouding overgedragen aan mijn zus Lennie en mijn vader bouwt ook langzamerhand af.” Samen bedienen zij bijna 1.000 klanten uit vele bedrijfstakken. “Wij hebben niet opzettelijk gekozen voor een grote spreiding van klanten. Wij vinden gewoonweg álles boeiend. Nu zijn wij wel blij dat het zo gespreid is, dat maakt de basis van het bedrijf stabiel.” De groei gaat ook geleidelijk. “Wij zouden makkelijk veel werk naar ons toe kunnen trekken, maar dat willen wij niet. Meer werk betekent standaardisering om de kosten voor de klanten laag te houden. Maar standaardisering gaat tegen onze specialiteit in. Het gaat ons juist om de ongebruikelijke projecten. Daarin zijn wij uniek en snel.”

Creativiteit en vaardigheid
De wens om uitzonderlijke projecten te doen delen de broers met hun vader. Herman zorgt ervoor dat het goed georganiseerd wordt. Zijn broer Marin is de technische man die het ontwerp- en tekenwerk voor zijn rekening neemt. Uiteraard allemaal computerwerk. “Eén van onze recente investeringen is soft-ware om 3D te kunnen tekenen. Dat is voor ons handig, omdat wij er veel makkelijker de uiteindelijke werktekeningen mee kunnen uitdraaien. Maar het is voor het contact met de klant ook fijn. Driedimensionale afbeeldingen zijn makkelijker te begrijpen, je kunt dus veel sneller laten zien hoe dingen eruit komen te zien.”

Marin wordt niet zenuwachtig van ‘rare’ vragen. “Improviseren en aanpassen is het karakter van het bedrijf en het is juist leuk om moeilijke vragen te krijgen. Wij combineren het ambachtelijke metaalwerk met kennis van moderne materialen en innovaties op het gebied van hydrauliek, besturingstechniek en computergestuurde machines.”

Het leidt tot een indrukwekkende lijst van projecten. “De hydraulisch aangedreven scanner van kabels die onder druk van drie kilometer diep zeewater moet werken komt uit Ter Aar. Net als de zaagmachine die honderden kilometers perron van álle stations in Nederland zal afzagen.” Het is een indrukwekkende staat van dienst die voortkomt uit de wens van vader Arie ‘om meer te kunnen betekenen voor de klant’.

De Groot Metaalbewerking
Houtweg 4, Ter Aar
T 0172 609 269
E info@degrootmetaalbewerking.nl
W www.degrootmetaalbewerking.nl

Leave a Comment